Wykonanie
Gdy tylko ujrzałam przepis na to ciasto, wiedziałam, że to jest to, co zaspokoi mój smak na jesień:)Korzenne, lekko wilgotne, trochę piernikowe.Kolejny doskonały przepis Liski .Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.W sam raz do kubka gorącej
herbaty po niedzielnym szuraniu butów wśród złotych liści.Jeśli, tak jak ja, lubicie korzenne smaki, nie będziecie rozczarowani. Szczerze polecam!
80 g
masła3 czubate łyżki
miodu1/2 dojrzałego
banana, rozgniecionego widelcem260 g
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody2 łyżeczki
przyprawy do piernika3 duże
jajka100 g drobnego
cukru3 czubate łyżki gęstego
greckiego jogurtuDotatkowo:5 łyżeczek domowych, gęstych powideł bez
cukruMasło rozpuść w rondelku, wmieszaj
miód, po czym dodaj rozgniecionego
banana.
Mąkę wymieszaj z proszkiem,
sodą i
przyprawą do piernika.
Jajka ubij z
cukrem na puszysty krem.Stopniowo dodawaj masę
maślano-
miodowo-
bananową do
jajek, nie przerywając ubijania.Następnie partiami wsypuj suche skladniki, na końcu dodaj
jogurt. Miksuj tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 26 cm (lub keksówkę) wysmaruj
masłem i wysyp
mąką.Przełóż ciasto do blachy. Na wierzch wyłóż powidła i nieregularnymi ruchami wmieszaj je nożem w ciasto.Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 50 minut (sprawdź patyczkiem- po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ciasto pozostaw w formie do wystudzenia.Udanej niedzieli!