Wykonanie
Idealny dodatek do każdego obiadu. Okres gromadzenia zimowych zapasów czas zacząć !

Składniki:1 kg
fasolki szparagowej,1 kg
cebuli,1 kg
cukinii młodej,1 kg
kiszonych ogórków,1 kg
pomidorów,1 kg
papryki.Składniki na zalewę:1 litr
wody,1 łyżeczka
soli,1 łyżeczka kwasku
cytrynowego,
ziele angielski,
pieprz ziarnisty,
czosnek.Wykonanie:
Fasolę,
paprykę i
cukinię wypłukać z
papryki wyjąć nasiona i pokroić. Włożyć do rondla, dodać pokrojoną
cebulę, pokrojone
ogórki, pokrojone
pomidory, zalać wrzątkiem gotować około 5 minut, NASTĘPNIE ODCEDZIĆ. Zagotować
wodę z
solą,
cukrem, kwaskiem,
pieprzem i
zielem angielskim po kilka ziaren. Przygotowane warzywa przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą, włożyć po 1 ząbku
czosnku i szczelnie zakręcić pokrywką. Pasteryzować około 25 minut. Surówka wspaniale nadaje się do
wędlin i drugich dań.