Wykonanie
Do niedawna
cukinie w domu wykorzystywałam głównie do kotletów lub leczo. Raz zaszalałam i owijałam plastrami
cukinii ziemniaczany farsz . Ale niedawno to warzywo zaczęło się przewijać u różnych znajomych na surowo.Zbliżała się impreza,więc postanowiłam się zmierzyć z
cukiniową surówką. Wygrałam, wyszło bardzo ciekawie i oryginalnie.
Do surówki potrzeba:jednej
młodej cukiniitrzech, czterech małych
cebulząbka
czosnkuoleju lnianego (może być zwykły rzepakowy, bądź
oliwa z oliwek; co kto lubi, co kto ma)soku z połówki, lub ćwiartki
cytrynysoli i
pieprzu do smaku
Cukinie obieramy i kroimy. Najpierw w ćwiartki, a
potem w cieniuteńkie plastry. Idealnie nadaje się do tego obieraczka do warzyw. Jeśli
cukinia ma już pestki to wykrawamy je, bo zdecydowanie zepsują nam danie.
Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy cieniutko. Dodajemy do
cukinii. Dolewamy wybranego przez nas
oleju,
oliwy, dodajemy wyciśnięty/utarty ząbek
czosnku, skrapiamy wszystko
sokiem z cytryny, przyprawiamy
solą i
pieprzem.Po przemieszaniu wszystkich składników przekładamy je na salaterkę i dekorujemy. Ja na stanie miałam
pomidora i świeżego
ogórka:
To wszystko.Smacznego :)