ßßß Cookit - przepis na Surówka z cukinii

Surówka z cukinii

nazwa

Wykonanie

Do niedawna cukinie w domu wykorzystywałam głównie do kotletów lub leczo. Raz zaszalałam i owijałam plastrami cukinii ziemniaczany farsz . Ale niedawno to warzywo zaczęło się przewijać u różnych znajomych na surowo.
Zbliżała się impreza,więc postanowiłam się zmierzyć z cukiniową surówką. Wygrałam, wyszło bardzo ciekawie i oryginalnie.
Do surówki potrzeba:
jednej młodej cukinii
trzech, czterech małych cebul
ząbka czosnku
oleju lnianego (może być zwykły rzepakowy, bądź oliwa z oliwek; co kto lubi, co kto ma)
soku z połówki, lub ćwiartki cytryny
soli i pieprzu do smaku
Cukinie obieramy i kroimy. Najpierw w ćwiartki, a potem w cieniuteńkie plastry. Idealnie nadaje się do tego obieraczka do warzyw. Jeśli cukinia ma już pestki to wykrawamy je, bo zdecydowanie zepsują nam danie.
Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy cieniutko. Dodajemy do cukinii. Dolewamy wybranego przez nas oleju, oliwy, dodajemy wyciśnięty/utarty ząbek czosnku, skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.
Po przemieszaniu wszystkich składników przekładamy je na salaterkę i dekorujemy. Ja na stanie miałam pomidora i świeżego ogórka:
To wszystko.
Smacznego :)
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2013/10/surowka-z-cukinii.html