Wykonanie
Mamy sezon na
cukinie. Trzeba go wykorzystać, a jest na to wiele sposobów. Jeden z nich to puree. Można go podać zamiast ziemniaczków do obiadu lub jako przystawka, czy też do grilla. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (dla 4 osób)- 800g
cukinii- 1 szklanka
bulionu (może być z ekologicznej kostki)- 2
cebule- 6 ząbków
czosnku- sok z 1
cytryny- liście
mięty-
sól i
pieprzPRZYGOTOWANIE:
Cukinie umyj i pokrój na kawałki. Wrzuć do rondelka, zalej rosołkiem i gotuj 10 minut. Odsącz i zmiksuj. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.
Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Przyrumień na
oliwie, dodaj przygotowane puree i duś ba małym ogniu 3-4 min.
Czosnek obierz i posiekaj, dodaj go do rondla. Wlej
sok z cytrynki. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty, by odparować nadmiar płynu.Odstaw do wystygnięcia, przełóż do miski lub małych mieseczek i przystrój
miętą. Podawać schłodzone. SMACZNEGO!
Przepis pochodzi z książki 1001 przepisów - kuchnia dietetyczna