Wykonanie
Kilka faktów i ciekawostek:Skąd sos beszamelowy? Został rzekomo wymyślony przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. Utarło się przekonanie, że ten przepis powinien znać każdy, kto chce zgłębić tajniki sztuki kulinarnej.
Sos beszamelowy to podstawa wielu klasycznych potraw.
Cannelloni czyli tradycyjny francuski
makaron został wymyślony przez Nicola Federico w Neapolu w 1907 roku, podczas pracy w restauracji La Favorita w Sorrento. Początkowo nazywany był strascinati, ale swoją popularność zyskał później, już pod nazwą
cannelloni.

Składniki:1 opakowanie rurek
cannelloni1 kg
szpinaku20 dag
twarogu2
jajka10 dag
żółtego seraSólPieprzTłuszcz do formyNa
sos beszamelowy:1 łyżka
mąki1 łyżka
masła2 szklanki
mleka10 dag
startego seraSólliść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiegoWykonanie:
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
Szpinak ugotować przez parę minut w osolonym wrzątku, odcedzić, odsączyć z
wody, posiekać i przestudzić. Wymieszać z roztartym
twarogiem,
jajkami, startym
żółtym serem, doprawić do smaku
solą i
pieprzem (ewentualnie
czosnkiem). Ugotowane rurki nadziewać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.Przygotowanie sosu:
Mleko zagotować z
liściem laurowym i
zielem angielskim. Zdjąć z ognia, przestudzić. Na patelni rozpuścić
masło z
mąką- ciągle mieszając (uważać aby
mąka się nie zarumieniła jak na zasmażkę). Zdjąć z ognia. Dolać
mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić
solą.Sosem polać faszerowany
makaron i posypać
startym serem. Zapiec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia
sera.