Wykonanie
Idealny słony przysmak do
piwa lub
wina.
Składniki:3 ½ łyżki
masła4 łyżki
mąki2
jajka10 dag
żółtego sera12 dag
twarogusól do smaku
pieprz do smakupapier do pieczeniaWykonanie:
Masło zagotować w ½ szklance
wody, dodać
mąkę,
sól i
pieprz do smaku i mieszać na wolnym ogniu aż ciasto odstanie od ścianek naczynia. Następnie zdjąć z ognia, przestudzić, wbić
jajka i starannie utrzeć. Dodać
starty ser i zmielony
twaróg. Dokładnie wymieszać składniki. Nakładać łyżką
ciasteczka do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić jeszcze
ciasteczka przez 10 minut.