ßßß

Na około 14 knedelków (2 porcje):200g chudego twarogupół szklanki mąki2 jajaodrobinę startego żółtego serasólTwaróg i jaja ucieramy z solą, dodajemy utarty ser żółty i mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i możemy je odstawić na kilka minut aby "odpoczęło". W tym czasie w garnku gotujemy osolona wodę, możemy dodać odrobinę oleju aby knedelki się nie posklejały. Gdy woda wrze robimy test, dwiema łyżkami formujemy knedelki i wrzucamy na wrzątek, od wypłynięcia gotujemy 3 minuty. Jeśli się nie rozleci to dobrze, a jeśli się jednak rozleci to do ciasta należy dodać jeszcze trochę mąki. Kiedy wszystko jest w porządku, tak jak z testowym knedelkiem postępujemy z pozostałymi, dwiema łyżkami formujemy i wrzucamy do wody, gotujemy, po 3 minutach od wypłynięcia wyciągamy prosto na talerz. Można dodać trochę masła i natki pietruchy, można posypać również startym serem jeśli nam jakiś został.