ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki szpinakowe

Ślimaczki szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Smaczne, szybkie i niedrogie - świetna propozycja na zakąskę w czasie majówki, można je podawać na wiele sposobów, jako potrawę samodzielną, bądź też zapieczone z serem. Ja jednak najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do innej potrawy... jakiej? już jutro odpowiedź na to pytanie. Tymczasem przedstawiam przepis.
Ciasto naleśnikowe
3 szklanki mleka
3 jajka
3 szklanki mąki
Farsz szpinakowy z twarożkiem
1 opakowanie szpinaku w brykiecie
1 kostka białego sera półtłustego
15 - 20 dag żółtego sera
pieprz, sól
Sposób
Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Przygotowujemy farsz: zamrożony szpinak wykładamy na patelnię, rozgrzewamy, czekamy aż woda odparuje, dodajemy biały ser, przyprawiamy pieprzem i solą, zestawiamy z ognia dodajemy potarty żółty ser, dokładnie mieszamy. Farsz jest gotowy. Każdy naleśnik smarujemy farszem, następnie naleśniki dość ciasno zawijamy w rulon. Gotowy rulon rozcinamy na kawałki 2 centymetrowe. Gotowe kawałki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków. Można podawać polane sosem koperkowym, bądź też bez nakłuwania na patyczki zapiec w piekarniku.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/05/slimaczki-szpinakowe.html