Wykonanie

Smaczne, szybkie i niedrogie - świetna propozycja na zakąskę w czasie majówki, można je podawać na wiele sposobów, jako potrawę samodzielną, bądź też zapieczone z
serem. Ja jednak najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do innej potrawy... jakiej? już jutro odpowiedź na to pytanie. Tymczasem przedstawiam przepis.Ciasto naleśnikowe3 szklanki
mleka3
jajka3 szklanki
mąkiFarsz
szpinakowy z
twarożkiem1 opakowanie
szpinaku w brykiecie1 kostka
białego sera półtłustego15 - 20 dag
żółtego serapieprz,
sólSposóbNa rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Przygotowujemy farsz: zamrożony
szpinak wykładamy na patelnię, rozgrzewamy, czekamy aż
woda odparuje, dodajemy
biały ser, przyprawiamy
pieprzem i
solą, zestawiamy z ognia dodajemy potarty
żółty ser, dokładnie mieszamy. Farsz jest gotowy. Każdy naleśnik smarujemy farszem, następnie naleśniki dość ciasno zawijamy w rulon. Gotowy rulon rozcinamy na kawałki 2 centymetrowe. Gotowe kawałki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków. Można podawać polane sosem
koperkowym, bądź też bez nakłuwania na patyczki zapiec w piekarniku.
