Jakiś czas temu publikowałam przepis na szarlotkę z jabłkami - dziś bardzo podobny przepisSkładniki na ciasto i szarlotkę:20 mąki tortowej14 dag masła1 łyżka smalcu8 dag cukru pudru2 żółtka4 łyżeczki rumu½ torebkiproszku do pieczenia75 dag jabłektłuszcz do formywiórki do formySkładniki na masę serową:25 dag tłustego sera5 dag masła8 dag cukru pudru1 jajko½ torebki budyniu6 dag gęstej śmietany1 cukier waniliowy1 aromat arakowyWykonanie:Z podanych składników przyrządzić kruche ciasto- usiekać nożem składniki, zagnieść i odstawić na ½ godziny do lodówki.Następnie ciasto rozwałkować, przenieść ma wałku do przygotowanej małej tortownicy i podpiec na złoto. W między czasie obrać jabłka, zetrzeć i ułożyć na podpieczonym spodzie.Wykonanie masy serowej:Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń, cukier waniliowy i aromat.Dodać przetarty ser i ucierać wszystkie składniki przez 20 minut. Masę serową ułożyć na jabłkach i upiec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut.