Wydawać by się mogło, że majonez i słodkie desery nie idą w parze. Nic bardziej mylnego :) Każdy kto wypróbuje to ciasto zmienia zdanie na ten temat- wypróbowałam już to na znajomych, którzy byli niezwykle zdziwieni jak mówiłam, że to ciasto z majonezem. Polecam, bo ciasto jest miękkie, delikatne - po prostu pyszne!Składniki na ciasto majonezowe:½ szklanki mąki pszennej½ szklanki mąki ziemniaczanej8 jaj1 szklanka majonezu2 szklanki cukru pudru3 łyżeczki proszku do pieczenia1 aromat cytrynowyWykonanie ciasta majonezowego:Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą piane i aromat. Piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut w dużej tortownicy.Składniki masy waniliowej (polecam również inny krem waniliowy)1 jajo5 żółtek3 serki waniliowe homogenizowane3 płaskie łyżki żelatyny1 kostka margaryny1 ½ szklanki mleka w proszku¾ szklanki cukru2 okrągłe andrutyKakao1 puszka kajmaku waniliowegoWykonanie masy waniliowej:Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody i odstawić. Żółtka ubić z jajem i cukrem na parze i również odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na pulchną masę i dodawać w międzyczasie utarte jaja oraz serki. Następnie wsypywać mleko, wlać letnią żelatynę i podzielić na trzy równe części. Do dwóch części dodać po jednej łyżce kakao, a jedną zostawić białą. Ciasto majonezowe przekroić na pół.Złożyć w następujący sposób:połowa ciasta +masa ciemna +wafel+ kajmak+ wafel+masa ciemna +druga połowa ciasta. Następnie posmarować jasną masą i posypać kakao.Część ciasta możemy włożyć do zamrażarki i podawać w wersji mrożonej.