Wykonanie

Jak sernikowo to sernikowo ;-) Ostatnio był sernik na zimno, a dziś propozycja pieczonego sernika, który idealnie wkomponowuje się w sezon
rabarbarowy :-) Jak każdy eksperyment wymagał przetestowania, a kto jest najlepszą grupą testową moich wypieków? Oczywiście koleżanki i kolega z pracy -
pisałam już o tym wielokrotnie :-) I tym razem też mnie nie zawiedli - sernik zniknął co do okruszka, co świadczy tylko o tym, że jest naprawdę pyszny! Smak
sera bowiem idealnie łączy się z lekko kwaskową nutą
rabarbaru... bajeczny! Upieczcie koniecznie :-)SKŁADNIKICiasto:1 1/2 szklanki
mąki pszennej125 g
margaryny100 g
serka o smaku naturalnym (np. kanapkowy)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru pudru1 łyżeczka
cukru z
waniliąMasa serowa:600 g
sera twarogowego400 g
waniliowego serka homogenizowanego3
jajka3/4 szklanki
cukru pudru4 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
aromatu cytrynowegoMasa rabarbarowa:ok. 1 kg
rabarbaru (ja miałam 1,2 kg)1 szklanka
cukru1/3 szklanki
wody2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej (porządnie czubate)dodatkowo:
cukier puder po posypania wierzchu

Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem, a następnie dodajemy
margarynę,
serek i zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i zwięzłe, ale nie twarde.Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce miksera i miksujemy przez chwilę do połączenia wszystkich składników.
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka (najlepiej z grubym dnem) i zasypujemy
cukrem, a następnie dokładnie mieszamy. Dolewamy
wodę i dokładnie rozsmażamy od czasu do czasu mieszając.
Rabarbar powinien się zamienić w mus. Gdy tak się stanie zmniejszamy płomień palnika i smażymy jeszcze chwilę by masa odparowała. Nie
powiem Wam ile to zajmuje, bo to zależy od tego jak bardzo soczysty jest
rabarbar, ale najważniejsze jest to, żeby sok nie oddzielała się od reszty. Zdejmujemy mus z ognia i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy - możecie się wspomóc blenderem, bo
mąka ma tendencję do zamieniania się w małe grudki, a to jest niewskazane.Dno formy do pieczenia wykładamy
ciastem, na nie wylewamy masę
serową, a na nią masę
rabarbarową. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdźcie patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło, ale UWAGA: ważne jest by to
ser nie oblepiał patyczka, gorący
rabarbar może zostawiać ślady, ale tak jest w porządku ;-) Wystudzone ciasto posypujemy przed podaniem
cukrem pudrem.