ßßß
Jak sernikowo to sernikowo ;-) Ostatnio był sernik na zimno, a dziś propozycja pieczonego sernika, który idealnie wkomponowuje się w sezon rabarbarowy :-) Jak każdy eksperyment wymagał przetestowania, a kto jest najlepszą grupą testową moich wypieków? Oczywiście koleżanki i kolega z pracy - pisałam już o tym wielokrotnie :-) I tym razem też mnie nie zawiedli - sernik zniknął co do okruszka, co świadczy tylko o tym, że jest naprawdę pyszny! Smak sera bowiem idealnie łączy się z lekko kwaskową nutą rabarbaru... bajeczny! Upieczcie koniecznie :-)SKŁADNIKICiasto:1 1/2 szklanki mąki pszennej125 g margaryny100 g serka o smaku naturalnym (np. kanapkowy)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru pudru1 łyżeczka cukru z waniliąMasa serowa:600 g sera twarogowego400 g waniliowego serka homogenizowanego3 jajka3/4 szklanki cukru pudru4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki aromatu cytrynowegoMasa rabarbarowa:ok. 1 kg rabarbaru (ja miałam 1,2 kg)1 szklanka cukru1/3 szklanki wody2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (porządnie czubate)dodatkowo: cukier puder po posypania wierzchu
Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem, a następnie dodajemy margarynę, serek i zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i zwięzłe, ale nie twarde.Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce miksera i miksujemy przez chwilę do połączenia wszystkich składników.Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka (najlepiej z grubym dnem) i zasypujemy cukrem, a następnie dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę i dokładnie rozsmażamy od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się zamienić w mus. Gdy tak się stanie zmniejszamy płomień palnika i smażymy jeszcze chwilę by masa odparowała. Nie powiem Wam ile to zajmuje, bo to zależy od tego jak bardzo soczysty jest rabarbar, ale najważniejsze jest to, żeby sok nie oddzielała się od reszty. Zdejmujemy mus z ognia i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy - możecie się wspomóc blenderem, bo mąka ma tendencję do zamieniania się w małe grudki, a to jest niewskazane.Dno formy do pieczenia wykładamy ciastem, na nie wylewamy masę serową, a na nią masę rabarbarową. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdźcie patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło, ale UWAGA: ważne jest by to ser nie oblepiał patyczka, gorący rabarbar może zostawiać ślady, ale tak jest w porządku ;-) Wystudzone ciasto posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.