Wykonanie
Tego typu ciast nie było do tej
pory na blogu. Głównie dlatego, że nie przepadamy za ciastami z masą. Jednak na imieniny teścia postanowiłam przygotować typowo imieninowe ciasto. Wybrałam przepis z programu Ewy Wachowicz . Ciasto wspaniałe w smaku. Szczególnie do gustu przypadła nam masa z
serkami. W przepisie nie było informacji i wielkości blachy. Ja robiłam w blaszce o wymiarach 40x24 i była za duża. Ciasto powtórzę na pewno. Tym bardziej, że mąż poprosił już o kolejną wersję tego placka. Jaką? Tego na razie nie zdradzę.

Składniki:
Biszkopt:6
jajekszczypta
soli4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia (nie dałam)Krem:4
żółtka1
jajko1 szklanka
cukru pudru450 g
serka homogenizowanego waniliowego2 szklanki
mleka w proszku200 g
masła3,5 łyżeczki
żelatyny1 opakowanie
biszkoptów (użyłam 1,5)1 szklanka mocnej
kawy1 kieliszek
wódki (użyłam ekstraktu
waniliowego)
kakaoWykonanie:Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Białka ubić na sztywno. Kiedy są już niemal gotowe dodawać
cukier. Następnie dodawać po 1
żółtku cały czasu ubijając. Na koniec przesiać
mąki (plus ewentualnie proszek) i delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej blachy i piec przez około 20 - 25 minut.
Biszkopt wyjąć i ostudzić.Kiedy
biszkopt jest już zimny zaczynamy przygotowywać krem.
Mleko w proszku przełożyć do grubego worka foliowego, zamknąć i rozwałkować tak, aby pozbyć się większych grudek. W garnku zagotować niewielką ilość
wody. Na wierzchu postawić szklaną lub metalową miskę. Do miski wbić
jajko i
żółtka oraz
cukier. Ubijać na parze, aż krem zgęstnieje i będzie niemal biały. Miskę z kremem zdjąć z garnka i przestudzić krem.
Żelatynę zalać w garnuszku odrobiną
wody. Podgrzać tak, aby
żelatyna się rozpuściła. Odstawić. W misie utrzeć
masło. Stopniowo dodawać przestudzony krem jajeczny. Następnie dodać roztarte
mleko w proszku. Do przestudzonej
żelatyny dodawać po łyżce
serek homogenizowany i mieszać. Po dodaniu 3 - 4 łyżek przełożyć wszystko do reszty
serka i stopniowo dodawać do masy. Połączyć całość.Przestudzony
biszkopt ponownie włożyć do formy wyłożonej nowym papierem lub folią. Na
biszkopcie rozsmarować mniej niż połowę kremu.
Kawę wymieszać z
alkoholem i nasączać w niej biszkopciki. Nasączone biszkopciki wykładać na rozsmarowanej
masie. Na wierzchu rozsmarować resztę masy jajecznej. Posypać
kakao i odstawić do lodówki, aż masa stężeje.
