Wykonanie
Ciasto
kawowe z lekkim kremem z
serków homogenizowanych i
śmietany. Przepis na to ciasta widziałam już na wielu blogach, jednak w kremie było
mleko w proszku, którego nie lubię. Kiedy natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że musze je zrobić. Inspiracja


Biszkopt6
jajek6 łyżek
cukru6 łyżeczek
mąki2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, dodawać stopniowo
cukier, a następnie
żółtka. Dodać przesianą
mąkę,
kakao i proszek, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę ok. 30x35 i piec 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na pół.Krem400g
serków waniliowych homogenizowanych330ml
śmietany 36%1 łyżka ekstraktu
waniliowego3 łyżeczki
żelatyny wymieszane w gorącej wodzie
Żelatynę zmiksować z
serkami i ekstraktem,
śmietanę ubić na sztywno i dodać do
serków. Jeśli krem jest za mało słodki, to dodać trochę
cukru pudru. Wstawić na chwilę do lodówki.Poncz do nasączenia
biszkoptówszklanka mocnej
kawy3 łyżki
wódkiDodatkowo1,5 paczki
biszkoptówkakaoNa dnie formy wyłożyć połowę
biszkoptu, nasączyć
kawą, wyłożyć połowę masy, przykryć
biszkoptami, które również nasączyć
kawą. Przykryć drugą połową
biszkoptu, nasączyć, wyłożyć masę i
biszkopty nasączone. Posypać
kakao i wstawić do lodówki.

