ßßß Cookit - przepis na Krem bananowy :

Krem bananowy :

nazwa

Wykonanie

Miały być na śniadanie, ale zdążyły się upiec przed kolacją ;) Puszyste, waniliowe, i na dodatek z budyniowym kremem bananowym.
Składniki na 2 duże sztuki :
zaczyn :
40 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki ciepłego mleka
Ciasto :
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
1 laska wanilii
2 jajka (temperatura pokojowa)
1 żółtko
1 szklanka ciepłego mleka
0,5 szklanki ciepłej wody
1 pełna łyżka miękkiego smalcu
4 pełne łyżki gładkiego twarożku
1 budyń bananowy z cukrem
cukier puder do smaku
Dodatkowo :
mleko do posmarowania
gruby cukier
Przygotowanie :
Ze składników zaczynu mieszam gęstą pastę, odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Serek mieszam z budyniem i ewentualnie cukrem pudrem do smaku. Przesiewam mąkę z cukrem pudrem i solą do dużej miski, dodaję jajka, ziarenka wanilii, miękki smalec, mleko, wodę i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam ciasto starając się by je napowietrzyć- będzie dość rzadkie. Odstawiam przykrytą ściereczką miskę na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładam na podsypaną mąką stolnicę, krótko zagniatam by je odgazować. Dzielę ciasto na 2 części, każdą rozciągam na prostokąt wielkości ok. 15 x 20 cm, prostokąty smaruję równymi porcjami serka i zwijam w roladę. Ostrym nożem przecinam każdą roladę, zostawiając kilka centymetrów nieprzeciętych, po czym splatam warkocz. Dokładnie sklejam końce. Gotowe strucle smaruję ciepłym mlekiem i posypuję cukrem. Przekładam na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę przez ok. 45 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/07/drozdzowe-strucle-z-kremem-bananowym.html