Wykonanie
Miały być na śniadanie, ale zdążyły się upiec przed kolacją ;) Puszyste,
waniliowe, i na dodatek z budyniowym kremem
bananowym.




Składniki na 2 duże sztuki :zaczyn :40 g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru pudru2 łyżki
mąki pszennej3-4 łyżki ciepłego
mlekaCiasto :3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru pudruszczypta
soli1
laska wanilii2
jajka (temperatura pokojowa)1
żółtko1 szklanka ciepłego
mleka0,5 szklanki ciepłej
wody1 pełna łyżka miękkiego
smalcu4 pełne łyżki gładkiego
twarożku1
budyń bananowy z
cukremcukier puder do smakuDodatkowo :
mleko do posmarowaniagruby
cukierPrzygotowanie :Ze składników zaczynu mieszam gęstą pastę, odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia.
Serek mieszam z
budyniem i ewentualnie
cukrem pudrem do smaku. Przesiewam
mąkę z
cukrem pudrem i
solą do dużej miski, dodaję
jajka, ziarenka
wanilii, miękki
smalec,
mleko,
wodę i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam ciasto starając się by je napowietrzyć- będzie dość rzadkie. Odstawiam przykrytą ściereczką miskę na 40 minut.Wyrośnięte ciasto przekładam na podsypaną
mąką stolnicę, krótko zagniatam by je odgazować. Dzielę ciasto na 2 części, każdą rozciągam na prostokąt wielkości ok. 15 x 20 cm, prostokąty smaruję równymi porcjami
serka i zwijam w roladę.
Ostrym nożem przecinam każdą roladę, zostawiając kilka centymetrów nieprzeciętych, po czym splatam warkocz. Dokładnie sklejam końce. Gotowe
strucle smaruję ciepłym
mlekiem i posypuję
cukrem. Przekładam na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę przez ok. 45 minut.Przepis autorski.
