ßßß Cookit - przepis na Ponadto:

Ponadto:

nazwa

Wykonanie

Moje pierwsze w życiu pączki. Zabierałam się do nich jak pies do jeża. Ponad tydzień chodziłam obok przepisu,aż w końcu zrobiłam. Wyszły naprawdę pyszne! Mięciutkie ….mmmm. Mój syn dał bardzo wysoką notę – a Jemu trudno dogodzić…więc…:)
SKŁADNIKI na ok 27 sztuk:
500 g mąki pszennej
5 dag drożdży świeżych lub 25 g suchych
50-75 g cukru
250 ml mleka
3 żółtka
1 całe jajko
50 g masła roztopionego
małeopakowanie cukru waniliowego lub mniej niż połowę laski wanilii
niecały kieliszek spirytusu ( ja miałam domową wiśniówkę na spirytusie dosyć mocną więc dodałam zamiast spirytusu)
sok i skórka z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
tłuszcz do smażenia ( ja użyłam 4,5 kostki smalcu)
konfitura do nadziewania
cukier puder
lukier (1 szklanka cukru pudru zmiksowana z 3 łyżkami gorącej wody + skórka pomarańczowa)
Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru ( jeśli używamy świeżych), 10 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką i sokiem, na koniec dodać spirytus, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok 10-15 minut,gdy zacznie rosnąć, wyrobić.
Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na bok do wyrośnięcia. Nadziewałam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką).
Można od razu na krążki wykładać konfiturę i zlepiać pączki.
Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na papierowych ręcznikach, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
*suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką.
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=238