Wykonanie
Mój najstarszy przepis na pączki. Smażę je od dawna - to przepis, który nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze się udają, są mięciutkie, nie chłoną tłuszczu. Najlepsze na gorąco :-).Do pączków wykorzystałam:domowy
dżem malinowy z
wanilią jako nadzienie po usmażeniu pączkówkandyzowaną
skórkę pomarańczowąSkładniki na około 40 sztuk:1 kg
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży lub 3 saszetki (21 g)
drożdży suchych100 - 150 g
cukru500 ml
mleka6
żółtek1 całe
jajko5 - 6 łyżek
oleju lub 100 g
masłapół
laski wanilii (lub małe opakowanie
cukru wanilinowego)40 ml
spirytususok i skórka otarta z 1
cytrynypół łyżeczki
soliPonadto:tłuszcz do smażenia
konfitura do nadziania
cukier puder do posypania lub
lukier (1 szklankę
cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej
wody, proporcje można zwiększyć)
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia
chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić.Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną
mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Można również innym sposobem - ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując
mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Nadziewać pączki dopiero po usmażeniu, by
konfitura nie wyciekała podczas smażenia (rękawem cukierniczym z długą tylką do nadziewania).Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor.Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać
cukrem pudrem lub udekorować lukrem.Więcej o tym, jak przygotować perfekcyjne
ciasto drożdżowe .Smażysz pączki po raz pierwszy? Koniecznie przeczytaj jak zrobić to perfekcyjnie ! Z notki dowiesz się
między innymi jakich błędów nie popełniać, jak prawidłowo nadziewać pączki i jakiego użyć tłuszczu do smażenia.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na pączki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po wyrobieniu ciasto wyjąć, przełożyć do większego naczynia na czas wyrastania. Dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :-).