Wykonanie
Moim zdaniem pieczone warzywa są niezwykle smaczne - to właśnie pieczenie wydobywa z nich smak, dodaje
słodyczy i delikatności. Uwielbiam takie jedzenie i gdyby o mnie chodziło, taki posiłek mógłby gościć na moim
stole kilka
razy w tygodniu. Oczywiście równie dobrze może to być dodatek do
mięsa lub
ryby.





Składniki na 2 osoby :5
młodych marchewek1 mała biała
rzodkiew2 garści
bobu1 niewielka
cukinia8 -10 niewielkich,
młodych ziemniaków3 ząbki
czosnkuoliwapo 2 gałązki:
tymianku,
majeranku,
rozmarynu2-3 liście świeżej
bazyliiPrzygotowanie :Wszystkie warzywa dokładnie myję,
ziemniaki obieram lub oczyszczam szczoteczką.
Marchewki kroję na pół,
cukinię wzdłuż,
ziemniaki na ćwiartki.
Czosnek obieram z łupiny i lekko zgniatam. Szerokie naczynie do pieczenia lekko polewam
oliwą, układam warzywa, dodaje
zioła. Wszystko oprószam
solą i pierzem i ponownie skrapiam
oliwą. Piekę warzywa przez 40-45 minut w 200 stopniach C, mieszając od czasu do czasu - do miękkości
ziemniaków. Warzywa powinny być lekko rumiane. Podaję z
sosem jogurtowym.Przepis autorski.
