Wykonanie
Oryginalny wygląd i nieduży nakład pracy to jedne z wielu walorów
ziemniaków hasselback.

6-8
ziemniaków (najlepiej
młode o podłużnym kształcie, chociaż nie jest to konieczne)3-4 łyżki
masła o temperaturze pokojowej4 ząbki
czosnkurozmaryn,
bazyliaopcjonalnie:
ser (
parmezan,
mozarella lub inny)
Ziemniaki dokładnie umyć.
Młode ziemniaki znacznie skrócą nam czas pracy, jeśli jednak takich nie posiadamy należy zatrzeć grubą skórkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z
masłem i
ziołami.
Ziemniaki pociąć poziomo, tak aby powstał grzebień, należy uważać, żeby ich nie przeciąć do końca. Poszczególne "ząbki" grzebienia posmarować
masłem czosnkowym. Następnie można wsadzić trochę
sera pomiędzy plastry lub po prostu posypać na wierzchu.
Ziemniaki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym przez 30-40 min (aż
ziemniaki będą miękkie i przypieczone na wierzchu) w nagrzanym do 180 st. piekarniku.

Wakacje sprzyjają wyjazdom :)