Wykonanie
Potrawka w stylu leczo to zawsze smaczny posiłek. Do jego przygotowania można użyć przeróżnych warzyw. Tak więc u mnie dziś dusiły się razem
czerwone papryki,
cebula,
bakłażan,
sałata lodowa i
pomidory, do tego dodałam dużo dobrej jakości
białej kiełbasy; zielona
pietruszka i szczypta
curry również dodały całości smaku.


Składniki :2
cebule2 niewielkie czerwone,
słodkie papryki0,5 główki
sałaty lodowej1 mały
bakłażan2 dojrzałe, niewielkie
pomidory4
białe kiełbaski parzone (z
szynki)posiekana
natka pietruszkioliwa do smażeniamała szczypta
currysól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Cebule kroję na pół i
potem na plasterki, przekładam na patelnię z niewielką ilością
oliwy, lekko
solę i smażę do zeszklenia. Przekładam do garnka, a na ten sam tłuszcz wrzucam pokrojonego w słupki
bakłażana. Smażę go przez 2-3 minuty, by stracił surowość i również przekładam do garnka. Podsmażam lekko kolejno: pokrojoną w paseczki
paprykę, a
potem plasterki
kiełbasy. Na końcu chwilę smażę posiekaną
sałatę. Gdy te składniki są już w garnku, dodaję pokrojone w kostkę
pomidory i posiekaną
natkę pietruszki, duszę pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Doprawiam lekko
curry,
solą i
pieprzem. Podaję z
ciemnym pieczywem.Przepis autorski.