ßßß Cookit - przepis na Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami

Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami

nazwa

Wykonanie

Nie masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz.
Od zawsze byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis.
SKŁADNIKI:
średniej wielkości bakłażan
100g chudej wołowiny
1 duży pomidor
1/2 dużej papryki
1 mała cebulka
3 gałązki natki pietruszki
pieprz
sól
zioła prowansalskie
przyprawa curry
łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć za pomocą noża i łyżeczki; należy robić to ostrożnie aby nie wydrążyć zbyt dużo miąższu(pozostawić cienką warstwę) i nie uszkodzić skórki warzywa
Wydrążone połówki posypać wewnątrz solą i odłożyć na papierowy ręcznik na około 20 minut- bakłażan posiada w sobie goryczkę, której w ten sposób należy się pozbyć
Pozostały miąższ przełożyć do miseczki, podobnie posypać solą i odstawić
Po upływie 20 minut zarówno połówki jak i miąższ przepłukać wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć
Na patelni rozgrzać oliwę
Cebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię, aby się zeszkliła
Do cebuli dodać pokrojoną drobno wołowinę
Kiedy wołowina podsmaży się dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, miąższ z bakłażana oraz 2 posiekane gałązki natki pietruszki
Doprawić podanymi przyprawami według uznania
Dusić całość pod przykryciem przez około 15 minut, następnie zdjąć pokrywkę i poczekać aż odparuje nadmiar płynu
Tak przygotowanym farszem nadziewać połówki bakłażana
Zapiekać 20-30 minut w 180°C
Posiekać pozostałą gałązkę natki pietruszki i udekorować zapieczone połówki bakłażana
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2014/08/bakazan-zapiekany-z-woowina-i-warzywami.html