Wykonanie
Nie masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po
bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz.Od zawsze byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas
kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu
pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis.

SKŁADNIKI:średniej wielkości
bakłażan100g chudej
wołowiny1 duży
pomidor1/2 dużej
papryki1 mała
cebulka3 gałązki
natki pietruszkipieprzsólzioła prowansalskieprzyprawa curryłyżka
oliwy z oliwekPRZYGOTOWANIE:
Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć za pomocą noża i łyżeczki; należy robić to ostrożnie aby nie wydrążyć zbyt dużo miąższu(pozostawić cienką warstwę) i nie uszkodzić skórki warzywaWydrążone połówki posypać wewnątrz
solą i odłożyć na papierowy ręcznik na około 20 minut-
bakłażan posiada w sobie goryczkę, której w ten sposób należy się pozbyćPozostały miąższ przełożyć do miseczki, podobnie posypać
solą i odstawićPo upływie 20 minut zarówno połówki jak i miąższ przepłukać
wodą, aby pozbyć się nadmiaru
soli i osuszyćNa patelni rozgrzać
oliwęCebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię, aby się zeszkliłaDo
cebuli dodać pokrojoną drobno
wołowinęKiedy
wołowina podsmaży się dodać pokrojoną w kostkę
paprykę,
pomidora, miąższ z
bakłażana oraz 2 posiekane gałązki
natki pietruszkiDoprawić podanymi
przyprawami według uznaniaDusić całość pod przykryciem przez około 15 minut, następnie zdjąć pokrywkę i poczekać aż odparuje nadmiar płynuTak przygotowanym farszem nadziewać połówki
bakłażanaZapiekać 20-30 minut w 180°CPosiekać pozostałą gałązkę
natki pietruszki i udekorować zapieczone połówki
bakłażana