Wykonanie
Makaron strozzapreti z
bakłażanem,
białą kiełbasą i opieńkami
Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni. Tylko trzy składniki, a jaka uczta dla podniebienia! Smażony, słodkawy
bakłażan, fenomenalnie współgra z opieńkami i podsmażaną
białą kiełbasą. Polecam bardzo!Znacie moje zamiłowania do fikuśnych
makaronów, dzis
powt ó rka pysznego
makaronu strozzapreti (możecie poczytać o nim tu), a o
bakłażanie tutaj .
Składniki na 4 osoby:250 g
makaronu strozzapreti1/4
cebuli2 małe
białe kiełbaski300 g opienków1 duży
bakłażan2 łyżki
oliwynatka pietruszkiSól,
pieprz, do smaku
olej do smażeniaszybko umyć i osuszyć
grzybki, pokroić na mniejsze kawałki. Na
oliwie zeszklić
cebulę, dodać
grzybki, posolić, podsmażyć ok 5 minut, dodać
wody i dusić ok 20 min, aż
grzybki będą miękkie. W razie potrzeby uzupełnić
wodę. W tak zwanym
miedzy czasie, w głębokim tłuszczu usmażyć pokrojony w kosteczkę
bakłażan. Osaczyć na papierowym papierze. Na osobnej patelni, na łyżce
oliwy, podsmażyć pokrojoną na malutkie kawałeczki( dosłownie 0.5 cm)
białą kiełbasę, odsączyć z ewentualnego tłuszczu.Ugotować
makaron al dente, na patelni od
grzybków wymieszać go z pozostałymi składnikami. Posypać
natka pietruszki.Smacznego.
Propozycja na obiad w akcji na Durszlaku: