Wykonanie
Bułki doskonałe do grilla, bo są dość mocno doprawione
ziołami. Są chrupiące, w środku puszyste, czyli dokładnie takie, jakie być powinny ;-)
Składniki na 4 sztuki :2 szklanki
mąki pszennej25 g. świeżych
drożdży1 czubata łyżka gęstej
śmietany3 łyżki
oleju3/4 łyżeczki
miodu1 płaska łyżeczka
soli2 łyżki mieszanki suszonych
ziół:
oregano,
majeranku, cząbru i
bazyliiduża szczypta
czosnku granulowanegook. 3/4 szklanki ciepłej
wodyDodatkowo :
mleko do posmarowania
bułekPrzygotowanie :Rozcieram
drożdże, ciepłą (lekko podgrzana, ale nie gorącą)
śmietanę,
miód i łyżkę
mąki na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Pozostałą
mąkę wsypuję do miski, dodaję
sól,
zioła,
olej i wyrośnięty zaczyn, po czym stopniowo dolewam
wodę - tyle by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam je przez ok. 5 minut, po czym przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na 45 minut. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagniatam, dzielę na 4 części, formuję 4
bagietki długości ok. 18 -20 cm. Nacinam je
ostrym nożem (można to pominąć), układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. na 20 minut - do wyrośnięcia. Gdy wyrosną skręcam je spiralnie, smaruję
mlekiem, zwiększam temperaturę do 210 stopni C. i piekę 25 - 30 minut.Przepis autorski.