Wykonanie
Bułki powstały jako dodatek do dzisiejszego obiadu, do
szynki z warzywami, ale też doskonale pasują do domowych hamburgerów. Są pulchne, dość płaskie, jak
chlebki pita, tym samym wygodne do użycia. Pachną
ziołami i kuszą rumianą skórką.Upiekłam je z
mąki żytniej i pszennej, dzięki uprzejmości firmy Kłos-Pol . Użyłam
mąki żytniej T 500 i
mąki pszennej tego samego typu, obie doskonale nadają się do wypieku domowego
pieczywa. Zboże, z jakiego powstaje
mąka w młynie Kłos-Pol pochodzi z czystych rejonów Podkarpacia i Lubelszczyzny. Zachęcam Was do skorzystania z oferty SKLEPU .
Składniki:2 szklanki
mąki żytniej T 500 z młyna Kłos-Pol1 szklanka
mąki pszennej T 500 z młyna Kłos-Pol0,5 szklanki
mąki pszennej graham30 g. świeżych
drożdży1 płaska łyżeczka
miodu1 płaska łyżeczka
soli3 łyżeczki suszonej mieszanki
ziół prowansalskich2 pełne łyżki gęstego
jogurtu greckiego1 szklanka ciepłej
wody3 łyżki
olejuDodatkowo:
mleko do posmarowania
bułeksuszone
zioła do posypania
bułekPrzygotowanie:
Drożdże, lekko ciepły
jogurt,
miód i łyżkę
mąki pszennej ucieram na pastę i odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem. Do dużej miski wsypuję pozostałe
mąki, dodaję
sól,
olej i
zioła i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewam
wodę i wyrabiam elastyczne ciasto, pozostawiam je w misce do wyrośnięcia na 40 minut, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto zagniatam przez chwilę na podsypanej
mąką stolnicy, po czym robię z niego kulki wielkości
mandarynki, spłaszczam je , tworząc kółko grubości ok. 1,5 cm. Przekładam kółka na blachę wyłożoną papierem, nożem odciskam kratki, smaruję ciepłym
mlekiem, posypuję
ziołami i piekę ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni C. Podaję do
sosów i do zup lub używam jako
bułek do domowych hamburgerów.Przepis autorski.