ßßß Cookit - przepis na Bułeczki ziołowe w kratkę

Bułeczki ziołowe w kratkę

nazwa

Wykonanie

Bułki powstały jako dodatek do dzisiejszego obiadu, do szynki z warzywami, ale też doskonale pasują do domowych hamburgerów. Są pulchne, dość płaskie, jak chlebki pita, tym samym wygodne do użycia. Pachną ziołami i kuszą rumianą skórką.
Upiekłam je z mąki żytniej i pszennej, dzięki uprzejmości firmy Kłos-Pol . Użyłam mąki żytniej T 500 i mąki pszennej tego samego typu, obie doskonale nadają się do wypieku domowego pieczywa. Zboże, z jakiego powstaje mąka w młynie Kłos-Pol pochodzi z czystych rejonów Podkarpacia i Lubelszczyzny. Zachęcam Was do skorzystania z oferty SKLEPU .
Składniki:
2 szklanki mąki żytniej T 500 z młyna Kłos-Pol
1 szklanka mąki pszennej T 500 z młyna Kłos-Pol
0,5 szklanki mąki pszennej graham
30 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżeczki suszonej mieszanki ziół prowansalskich
2 pełne łyżki gęstego jogurtu greckiego
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
suszone zioła do posypania bułek
Przygotowanie:
Drożdże, lekko ciepły jogurt, miód i łyżkę mąki pszennej ucieram na pastę i odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem. Do dużej miski wsypuję pozostałe mąki, dodaję sól, olej i zioła i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewam wodę i wyrabiam elastyczne ciasto, pozostawiam je w misce do wyrośnięcia na 40 minut, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto zagniatam przez chwilę na podsypanej mąką stolnicy, po czym robię z niego kulki wielkości mandarynki, spłaszczam je , tworząc kółko grubości ok. 1,5 cm. Przekładam kółka na blachę wyłożoną papierem, nożem odciskam kratki, smaruję ciepłym mlekiem, posypuję ziołami i piekę ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni C. Podaję do sosów i do zup lub używam jako bułek do domowych hamburgerów.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/02/bueczki-zioowe-w-kratke.html