ßßß Cookit - przepis na Bułeczki śniadaniowe z mlekiem i jogurtem

Bułeczki śniadaniowe z mlekiem i jogurtem

nazwa

Wykonanie

Prawdopodobnie jest dużo osób, które myślą, że pieczenie bułek w domu jest trudne. Tymczasem to całkiem błędne założenie. Domowe bułeczki nie dość że pyszne, to są naprawdę łatwe w przygotowaniu i jestem pewna, że każdy sobie z nimi da radę. Satysfakcja jest wielka, a i posiłek smakuje wtedy całkiem inaczej :)
Składniki na 14-16 sztuk :
3 szklanki mąki pszennej T 500
40 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka soli
200 g. jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
4-5 łyżek oleju
0,5 szklanki ciepłego mleka
do 1 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo :
Ciepłe mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie :
Rozkruszone drożdże ucieram z mlekiem, miodem i 2 łyżkami maki na pastę, odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Do miski przesiewam mąkę, dodaję olej, sól, jogurt i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, a potem stopniowo tyle wody, by dało się zagnieść dość luźne ciasto. Wyrabiam je ok. 5 minut, odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce. Powinno w tym czasie podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatam chwile, by pozbyć się gazów, dzielę je na 14- 16 równych części, z każdej formuję kulkę, którą nacinam ostrym nożem na głębokość ok. 1 cm. Tak przygotowane bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do napuszenia. Smaruję je mlekiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 20 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/05/bueczki-sniadaniowe-z-mlekiem-i-jogurtem.html