Wykonanie
Kasza gryczana ma charakterystyczny smak, który dobrze się komponuje z wyrazistymi dodatkami - dlatego połączyłam ją z
suszonymi śliwkami i
sosem sojowym, który nadał jej lekko
grzybowego aromatu. By zapiekanka była sycąca, znalazł się w niej także
kurczak doprawiony
czosnkiem i
słodką papryką. To niezbyt kosztowne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad.



Składniki na 2 osoby :1
filet z kurczaka (ok. 300 g)1
cebula2 ząbki
czosnku2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszki100 g. startego
żółtego sera2 łyżki słodkiej, gęstej
śmietany (18%)1 woreczek ugotowanej
kaszy gryczanej3 łyżki ciemnego
sosu sojowego1
jajko10 suszonych
śliwek0,5 łyżeczki mielonej
słodkiej paprykisól,
pieprzolej do smażenia
masło do natłuszczenia formy
bułka tarta do posypania formyPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso kroję w kostkę ok. 2 x 2 cm,oprószam je
solą i
pieprzem, przekładam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością
oleju. Smażę
mięso przez 5 minut, mieszając, po czym dodaję
paprykę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiam do smaku, dodaję posiekaną w kostkę
cebulę i smażę razem do momentu, gdy
cebula się zeszkli i zmięknie.Do ugotowanej wcześniej
kaszy dodaję
sos sojowy,
śmietanę,
jajko, połowę
startego sera i posiekaną
pietruszkę, mieszam do połączenia się składników. Na czynie do zapiekania natłuszczam
masłem i oprószam
bułką tartą. Wykładam
kaszę, na nią posiekane
śliwki i
mięso z
cebulą. Całość posypuję pozostałym
żółtym serem. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Podaję gorącą.Przepis autorski.




