ßßß
Składniki na 4 porcje:1 cała pierś z kurczaka10 dag sera żółtego1 jajko40 g masła (4 płaskie łyżki stołowe)natka pietruszkisłodka papryka mielonasól i pieprz do smakuolej do smażeniabułka tarta do panierkimąka pszenna do panierkiDodatkowo:małe wykałaczkiSposób przygotowania:Pierś oczyścić z chrząstki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie każdą połówkę przekroić wzdłuż tak, by uzyskać 4 kotlety. Mięso włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, po czym rozbić za pomocą tłuczka. Natrzeć solą, słodką papryką oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na około 30 minut.Natkę pietruszki posiekać na drobno. Ser żółty pokroić na 4 podłużne paski.Mięso wyjąć z lodówki. Na środek każdego kotleta nakładać kawałek sera, 2 łyżeczki masła oraz 1 pełną łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Zawijać tworząc rulonik, po czym spinać w dwóch miejscach wykałaczką.Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju. Kotlety obtoczyć w mące, w jajku a następnie w bułce tartej, po czym smażyć równomiernie z każdej strony około 7 minut.