Wykonanie
Chwalić się zazwyczaj nie lubię, ale przy tych bułeczkach muszę:)Świetne, ślicznie wyglądają, i przede wszystkim są bardzo smaczne - bardzo je polecam!



Składniki:10 g. świeżych
drożdży0,5 łyżeczki
miodu2 czubate łyżki gęstego
jogurtu (typ grecki)1,5 szklanki
mąki pszennej T5001 płaska łyżeczka drobnej
soli2 łyżki
oliwy1 łyżeczka suszonego
czosnku niedźwiedziegook. 0,5 szklanki ciepłej
wody2 łyżki ulubionego pesto (u mnie z
bazylii i
pietruszki)odrobina
parmezanu do posypania
bułekPrzygotowanie:
Drożdże ucieram z ciepłym
jogurtem, łyżką
mąki i
miodem, odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam pozostałą
mąkę, dodaję
czosnek niedźwiedzi,
sól i
oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Dolewam tyle
wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam je chwilę, odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Po wyrośnięciu zagniatam jeszcze raz ciasto, wałkuję je na cienki placek, wycinam prostokąty (ok. 6 x 10 cm), na każdy wzdłuż wykładam łyżeczkę pesto i składam bułeczki jak na zdjęciu, dociskając brzegi. Oprószam je
serem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika. Piekę ok. 25 minut.Przepis autorski.



