ßßß Cookit - przepis na Bułki z dynią i jogurtem

Bułki z dynią i jogurtem

nazwa

Wykonanie

Pieczenie bułeczek i chleba w domu to wielka przyjemność. Choć dla osób, które tego nigdy nie robiły wydawać się to może trudne, nie ma nic bardziej mylącego. Jestem zdania, że poradzi sobie każdy! Domowe, puszyste, smaczne bułeczki posypane chrupiącymi pestkami dyni można przygotować w weekend, zamrozić i codziennie mieć pyszną kanapkę do pracy.
Składniki na 10-12 sztuk:
10 g. świeżych drożdży
0,5 łyżeczki miodu
2 czubate łyżki gęstego jogurtu (typ grecki)
1,5 szklanki mąki pszennej T 500
1 płaska łyżeczka drobnej soli
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
mleko do posmarowania bułek
pestki dyni do posypania
Przygotowanie:
Drożdże ucieram z ciepłym jogurtem, łyżką mąki i miodem, odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam pozostałą mąkę, dodaję czosnek niedźwiedzi, sól i oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Dolewam tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam je chwilę, odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Po wyrośnięciu zagniatam jeszcze raz ciasto, dzielę na 10-12 części, z każdej robię placuszek o średnicy ok. 10 cm i zawijając brzegi do środka formuję bułki. Odkładam je na 10 minut na blachę, po czym smaruję mlekiem, posypuję dynią i piekę ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/01/jogurtowe-buki-z-dynia.html