Wykonanie
Pieczenie bułeczek i
chleba w domu to wielka przyjemność. Choć dla osób, które tego nigdy nie robiły wydawać się to może trudne, nie ma nic bardziej mylącego. Jestem zdania, że poradzi sobie każdy! Domowe, puszyste, smaczne bułeczki posypane chrupiącymi
pestkami dyni można przygotować w weekend, zamrozić i codziennie
mieć pyszną kanapkę do pracy.


Składniki na 10-12 sztuk:10 g. świeżych
drożdży0,5 łyżeczki
miodu2 czubate łyżki gęstego
jogurtu (typ grecki)1,5 szklanki
mąki pszennej T 5001 płaska łyżeczka drobnej
soli2 łyżki
oliwy1 łyżeczka suszonego
czosnku niedźwiedziegook. 0,5 szklanki ciepłej
wodymleko do posmarowania
bułekpestki dyni do posypaniaPrzygotowanie:
Drożdże ucieram z ciepłym
jogurtem, łyżką
mąki i
miodem, odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam pozostałą
mąkę, dodaję
czosnek niedźwiedzi,
sól i
oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Dolewam tyle
wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam je chwilę, odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Po wyrośnięciu zagniatam jeszcze raz ciasto, dzielę na 10-12 części, z każdej robię placuszek o średnicy ok. 10 cm i zawijając brzegi do środka formuję
bułki. Odkładam je na 10 minut na blachę, po czym smaruję
mlekiem, posypuję
dynią i piekę ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni C.Przepis autorski.
