Wykonanie
Moja pizza to wynik chęci na coś pysznego i małej ilości czasu. Tzn. wczoraj zaplanowałam, że przygotuję na obiad coś z
fasolą i ugotowałam jej większą ilość, a pomysł na meksykańską pizzę na cieście francuskim zrodził się spontanicznie. Nie było to trudne, bo mam sporo fajnych produktów prosto z Meksyku, dzięki sklepowi Arriba . I wam serdecznie polecam to miejsce, zróbcie zakupy i poszalejcie z meksykańskimi
smakami!



Składniki:1 płat gotowego
ciasta francuskiego400 g.
mięsa wołowego mielonego1 duża
cebula0,5 szklanki
suchej fasoli Pinto (sklep Arriba)3 ząbki
czosnku2 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka sosu Chipotles mielone ciemne (sklep Arriba)
sól,
pieprz do smaku100 g. tartej
mozzarelli2 łyżki posiekanego
szczypiorku1 mała czerwona
papryczka chilimleko do posmarowania ciasta
olej do natłuszczenia papieruPrzygotowanie:Dzień wcześniej moczę
fasolę, następnego dnia w tej samej wodzie gotuję ją do miękkości (ja od razu gotuję większą ilość i przechowuję ugotowaną). Na suchej patelni przesmażam
mięso z odrobiną
soli, po czym dodaję pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany
czosnek. Ugotowaną
fasolę siekam lekko i wrzucam do
mięsa, dodaję przecier, sos chipotle, doprawiam
solą i
pieprzem. Dolewam odrobinę
wody i pod przykryciem duszę jeszcze kilka minut.Rozkładam płat ciasta na mocno natuszczonej i wyłożonej papierem blaszce, zawijam boki by powstał rant, smaruję je
mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika, ścinam delikatnie wyrośnięty środek (wierzchnią warstwę), odkładam na bok. Wysypuję ciasto połową
mozzarelli, wykładam
mięso z
fasolą, przykrywam ściętym
ciastem, delikatnie je przyciskam, by się pokruszyło,posypuję resztą
sera, posiekaną
papryczką chili i
szczypiorkiem. Wstawiam jeszcze na 10 minut (temperatura 180 stopni C.) Podaję z ulubionymi sosami.Przepis autorski.











