Wykonanie
O ile meksykańską tortillę jadł niemal każdy, o tyle jej hiszpańska siostra cieszy się mniejszym powodzeniem. Jej głównymi składnikami są
jajka i
ziemniaki, a do tego
cebula,
szczypiorek i oczywiście
przyprawy. Danie jest szybkie i tanie w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne – właśnie dzięki swojej prostocie :)TORTILLA DE PATATASSkładniki:½ kg
ziemniaków3
jajka½
cebuliŁyżka posiekanego
szczypiorkuSólPieprzChilliDodatkowo:
Olej do smażeniaObrane i pokrojone w talarki (grubości 2-3mm)
ziemniaki namoczyć w wodzie aż do momentu smażenia (jeśli muszą zaczekać). Następnie odsączone usmażyć w głębokim
oleju, a pod koniec smażenia dodać
cebulkę. Zdjąć z patelni. Na drugiej patelni rozgrzać trochę
oleju lub
oliwy, wrzucić
ziemniaki z
cebulą, zalać rozbełtanymi
jajkami wymieszanymi z
przyprawami i odrobiną
wody, posypać
szczypiorkiem. Kiedy
jajko będzie ścięte, do patelni przyłożyć talerz, odwrócić, a odwróconą tortillę zsunąć na patelnię i chwilę podsmażyć, żeby tortilla ścięła się z drugiej strony. Danie można podawać na gorąco lub na zimno. Oprócz
cebuli i
szczypiorku można dodawać kawałki
papryki lub podsmażonej
kiełbasy chorizo.Przepis dołącza do akcji: