Wykonanie
            
O ile meksykańską tortillę jadł niemal każdy, o tyle jej hiszpańska siostra cieszy się mniejszym powodzeniem. Jej głównymi składnikami są 
jajka i 
ziemniaki, a do tego 
cebula, 
szczypiorek i oczywiście 
przyprawy. Danie jest szybkie i tanie w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne – właśnie dzięki swojej prostocie :)TORTILLA DE PATATASSkładniki:½ kg 
ziemniaków3 
jajka½ 
cebuliŁyżka posiekanego 
szczypiorkuSólPieprzChilliDodatkowo:
Olej do smażeniaObrane i pokrojone w talarki (grubości 2-3mm) 
ziemniaki namoczyć w wodzie aż do momentu smażenia (jeśli muszą zaczekać). Następnie odsączone usmażyć w głębokim 
oleju, a pod koniec smażenia dodać 
cebulkę. Zdjąć z patelni. Na drugiej patelni rozgrzać trochę 
oleju lub 
oliwy, wrzucić 
ziemniaki z 
cebulą, zalać rozbełtanymi 
jajkami wymieszanymi z 
przyprawami i odrobiną 
wody, posypać 
szczypiorkiem. Kiedy 
jajko będzie ścięte, do patelni przyłożyć talerz, odwrócić, a odwróconą tortillę zsunąć na patelnię i chwilę podsmażyć, żeby tortilla ścięła się z drugiej strony. Danie można podawać na gorąco lub na zimno. Oprócz 
cebuli i 
szczypiorku można dodawać kawałki 
papryki lub podsmażonej 
kiełbasy chorizo.Przepis dołącza do akcji: