Wykonanie

Dzisiaj kolejne sycące i rozgrzewające danie, doskonałe na zimową aurę panującą za naszymi oknami. Przy takiej pogodzie chętnie wracamy do
warzyw strączkowych. Strączkowe mają wiele zalet o których się wiele nie
mówi, natomiast słuchać zawsze, że są ciężkostrawne. Faktem jest, ze zawierają dużo
białka i
skrobi, przez co są wolnej trawione, ale po ich spożyciu insulina i glukoza wydzielają się zdecydowanie wolniej, co sprawia, że dłużej mamy poczucie sytości. Zawierają niewielką ilość tłuszczu, natomiast dużo błonnika. Są też źródłem wielu witamin, mi. in.z grupy B, i mikroelementów. I co ważne nie
tracą ich podczas gotowania.Zachęcam do wypróbowania innych dań ze strączkami, np.
chili con carne w wersji light, rozgrzewającej zupy z
soczewicy z karmelizowaną
cebulą, zupy z
zielonej soczewicy czy grochowej w nowym wydaniu .Składniki:1 puszka 400 g
fasolki czarne oczko200 g
suchej fasoli Jaś1
czerwona papryka500 ml
przecieru pomidorowego z kartonu1 mała
papryczka chili1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka kuminu
sólolej do smażeniaWykonanie:
Fasolę Jaś namaczamy na noc w zimnej wodzie, rano
wodę odcedzamy, wlewamy świeżą i gotujemy
fasolę do miękkości. Następnie
fasolę odcedzamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować
chili, dorzucamy do niej
fasolę czarne oczko,
przecier pomidorowy i pokrojoną w drobną kosteczkę
papryczkę chili.Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy na nim
cebulę pokrojoną w piórka i posiekany
czosnek. Gdy
cebula będzie zeszklona dodajemy zawartość patelni do ugotowanej
fasoli. Warzywa przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 20 minut.