Wykonanie
Ciągle jeszcze staram się wykorzystywać
dynię (oprócz zimowych zapasów), więc dziś podzielę się moim przepisem na wspaniały pasztet - z dyni właśnie i z
zielonej soczewicy. Pasztet jest równie smaczny na zimno, jak i na ciepło, może być daniem obiadowym, lub po prostu - na kanapkę :) jest kremowy i delikatny, pychota :)


Składniki:1 szklanka
zielonej soczewicy3 szklanki upieczonej dyni (przepis tutaj)3 łyżki
oliwy1
jajko3 łyżki
bułki tartej3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonego
majerankuduża szczypta
curryduża szczypta
gałki muszkatołowej1/3 łyżeczki startej
skórki z cytrynysól,
pieprz do smaku
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formyPrzygotowanie:
Soczewicę gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, po czym odcedzam i przekładam do miski. Dodaję upieczoną
dynię i pozostałe składniki, dokładnie mieszam aż powstanie jednolita masa. Foremkę - keksówkę (u mnie wymiary 10 x 30) smaruję dokładnie
masłem i posypuję
bułką, po czym wykładam masę lekko ugniatając ją łyżką. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na godzinę, po czym zwiększam temperaturę do 220 stopni i piekę jeszcze 20 minut. Upieczony pasztet zostawiam w foremce do całkowitego ostudzenia.Przepis autorski.
