Wykonanie
Rozgrzawający obiad :) Pyszne naleśniki z farszem z
mięsa i mielonej
fasoli Bayo, z dużą porcją pomidorowej pikantnej salsy i sosem Botana Muy Gallo, ten to solidnie
szczypie w
język ;) Meksykańskie smakołyki oczywiście od wspaniałego sklepu Arriba :)



Składniki na 4 porcje:Ciasto:6 pełnych łyżek
mąki pszennej2 łyżki
mąki kukurydzianej1
jajko1 płaska łyżeczka
kurkumy0,5 łyżeczki
soli0,5 szklanki
mlekado 1 szklanki
wody3 łyżki
olejuMasa
mięsna:0,5 kg
mielonego mięsa z
szynki wieprzowej1 duża
cebula (biała)1 łyżeczka
oleju3 łyżki mielonej brązowej
fasoli Bayo ze sklepu Arriba
sól,
pieprz do smakuSalsa pomidorowa:2-3
pomidory1
cebula (czerwona)kilka
kaparów1 łyżeczka salsy Botana Muy Gallo ze sklepu Arribaszczypta
soliDodatkowo:liście
sałatysalsa Botana Muy Gallo ze sklepu ArribaPrzygotowanie:Do wysokiej miski wsypuje obie
mąki, dodaję
kurkumę,
sól i
jajko, wlewam
mleko i połowę
wody - mieszam ciasto energicznie, ewentualnie dolewając
wodę jeśli konsystencja jest za gęsta. Dolewam
olej, odstawiam ciasto na 15 minut.Na patelni rozgrzewam łyżeczkę
oleju, wkładam
mięso, lekko je
solę i mieszając smażę je kilka minut, aż będzie rumiane. Dodaję posiekaną
cebulę, smażę pod przykryciem do jej miękkości, po czym dokładam pastę z
fasoli , doprawiam
solą i
pieprzem i razem chwilkę podgrzewam.
Pomidory i
czerwoną cebulę siekam drobniutko, przekładam do miski, dodaję posiekane
kapary, salsę Botana Muy Gallo, lekko
solę całość.Z przygotowanego ciasta smażę naleśniki ( średnica patelni 22 cm).Na każdy naleśnik wykładam porcję masy
mięsno-fasolowej, lekko polewam salsą Botana Muy Gallo, dodaję po łyżce salsy pomidorowej, układam porwane liście
sałaty, składam w trójkąt i podaję na ciepło.Przepis autorski.


