Wykonanie
Niedawno robiłam wspaniałe w smaku kulki z
pora, a dziś postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzi się
brukselka ? Kapuściane kuleczki otulone ziemniaczaną kołderką , z rumianą skórką smakują bardzo, bardzo dobrze ! Swoją
drogą w obu tych propozycjach występują warzywa często niezbyt lubiane, więc mam nadzieję że być może ktoś do tej
pory brukselce niechętny zmieni zdanie .



Składniki na 2 osoby:4-5 średnich
ziemniaków, ugotowanych (u mnie odmiana
Melody)10 ugotowanych
brukselek (w osolonej wodzie)łyżka posiekanego
szczypiorku1 łyżka
oliwysól,
pieprz1
jajko do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia (u mnie
ryżowy)Przygotowanie :
Ziemniaki przeciskam przez praskę , mieszam z
oliwą i
szczypiorkiem, doprawiam
solą i
pieprzem. Rozgrzewam w rondelku
olej (na głębokość ok. 5 cm), gdy na dnie zaczną tworzyć się smugi, jest gotowy do smażenia.Łyżkę masy ziemniaczanej spłaszczam na dłoni, układam na niej
brukselkę, zawijam w kulkę. Panieruję w rozmąconym
jajku i
bułce (przed smażeniem delikatnie strzepuję jej nadmiar). Smażę po 2-3 minuty z każdej strony, delikatnie obracając kulki. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierem, po odsączeniu nadmiaru tłuszczu od razu podaję.Przepis autorski.





