Wykonanie
Wymyśliłam dziś pierogi z zaskakującym nadzieniem,
marchewkowym, słodko-pikantnym ; muszę przyznać że smakują bardzo ciekawie. Zwłaszcza gdy podkreśli się jeszcze smak sosem z
chili.





Składniki :Ciasto :1 szklanka
mąki pszennej1
żółtko1 łyżka
olejuduża szczypta
soliok. 1/4 szklanki gorącej
wodyNadzienie :4-5
marchewek1 spora
cebulaok. 150 g.
wędzonego boczku10 suszonych
śliwek1/4 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej1 płaska łyżka łagodnej
musztardy ( u mnie bawarska)
sól ,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Obrane
marchewki gotuję prawie do miękkości, kroję w kostkę 0,5 na 0,5 cm.
Boczek,
śliwki i
cebulę kroję w taką samą kostkę;
boczek rumienię na patelni, dorzucam
cebulę, chwilę duszę by
cebula zmiękła, dodaję
śliwki i przekładam do miski razem z
marchewką. Dodaję
musztardę i gałkę , doprawiam
solą i
pieprzem, odstawiam.Ze składników na ciasto zagniatam jednolitą, elastyczną kulę , odkładam na 15 minut ( przykrywam ścierką). Ciasto rozwałkowuję na cienki placek ( ok. 2 mm) , wykrawam kółka średnicy ok. 8 cm , na środek każdego układam po solidnej porcji nadzienia, sklejam dokładnie brzegi . Na brzegu każdego pierożka robię falbankę, jak na zdjęciu ( zawijam część ciasta do góry). Przekładam na blachę wyłożoną papierem d pieczenia, każdego pieroga smaruję rozmąconym
jajkiem . Piekę w temperaturze 190 stopni C. przez ok. 20 minut, pierogi powinny być jednolicie rumiane.Przepis autorski.










