Wykonanie
Truskawkowy torcik, wspaniały, przepyszny, smakuje jak z najlepszej
cukierni, a jest stokroć lepszy, bo domowy i upieczony z najlepszych składników.
Spody możesz upiec wcześniej, wówczas przygotowanie ciasta jest expresowe. Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego
dżemu z mięciutkim
biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem
mascarpone z
bananami obłożony
truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu.

Składniki na kruchy spód:120 g
mąki orkiszowej 63030 g mielonych
orzechów laskowych75 g zimnego
masła1-2 łyżki
cukru pudruszczypta
soli1
żółtkoSkładniki na
biszkopt:2
jajka40 g
cukru25 g
mąki pszennej 40515 g
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakao - 20 g

Składniki na krem:250 g
mascarpone2 małe dojrzałe
banany2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyDodatkowo:400 g
truskawek1 op. Tortenguss4-5 łyżek
dżemu5-6 łyżek mocnej
herbaty Earl GreyWykonanie:wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć
między palcami z pokrojonym na małe kawałki
masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku" . Wbić
żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rozwałkowne ciasto, ponakłuwać widelcem i piec w 200`C 15 minut2
jajka z 40 g
cukru ubić na biały, puszysty kogel. Partiami, delikatnie mieszając szpatułką dodawać przesianą i wymieszaną
mąkę z
kakao. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Boku foremki nie smarować tłuszczem. Piec w 170`C 20-25 minut. Studzić na kratce. Obręcz zdjąć po wystudzeniu
biszkoptuobrane
banany pokroić w plasterki, skropić
sokiem z cyryny, by nie ściemniały, następnie zblendować na puree.
Mascarpone włożyć do miseczki, dodać
bananowe puree, przesiany
cukier puder i ubić mikserem na puszystą masękruchy spód posmarować ulubionym
dżemem, nałożyć
biszkopt i lekko docisnąć, by skleić oba krążki ciasta.
Biszkopt naponczować mocno zaparzoną i przestudzoną
herbatą Earl Grey. Na
biszkopcie równomiernie rozsmarować przygotowany krem
bananowy. Na kremie rozłożyć odszypułowane połówki
truskawekTortenguss przygotować wg przepisu na opakowaniu i cienką warstwą pokryć
truskawki. Samodzielnie możesz go przygotować następująco: wymieszać 125 ml
wody z łyżką
cukru i 1 płaską łyżką
mąki ziemniaczanej. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zamiast
wody możesz użyc kompotu
truskawkowego, otrzymasz wówczas polewę o czerwonym zbarwieniuprzed podaniem schłodzić w lodówceSMACZNEGO !