Wykonanie
Desery z zieloną
herbatą chyba najlepiej smakują latem. Zwłaszcza, jeśli podawane są na zimno. Ciekawą propozycją na specjalne okazje jest
tarta z kremowym nadzieniem z zielonej
herbaty.
Przepis na tartę z kremowym nadzieniem z zielonej
herbaty:Ciasto:120 g
mąki60 g
cukru1
jajko40 g
masłaszczypta
solipół małej łyżeczki
sodyMieszamy
mąkę,
cukier,
sól oraz
sodę, następnie dodajemy roztopione
masło i
jajko. Całość dobrze zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim posmarowaną
masłem formę. Wycinamy z papieru do pieczenia koło większe niż foremka, wkładamy je do formy i wsypujemy około pół kilo
fasoli (dzięki temu ciasto nie straci kształtu podczas pieczenia). Formę wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Kremowe nadzienie:250 g
serka mascarpone250 ml
śmietany do deserów 30%90 g
cukru4
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej4 czubate łyżeczki
herbaty matcha
cukier puderJajka ubijamy z
cukrem przez kilka minut. Następnie dodajemy
śmietanę,
mascarpone i
mąkę ziemniaczaną, po czym dokładnie miksujemy. Na sam koniec do masy przesiewamy przez sito zieloną
herbatę i ponownie mieszamy, aż otrzymamy jednorodną (bez grudek) zieloną masę. Nadzienie przelewamy do formy i pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kiedy ciasto ostygnie, posypujemy je
cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną sproszkowanej
herbaty. Tartę przechowujemy w lodówce i podajemy na zimno.