Wykonanie
W
iśnie, to jedne z tych owców, na które czekam cały rok. Bardzo lubię
wiśnie, niby są kwaśne, ale przy tym słodkie. Z ich udziałem wychodzą smakowite pyszności, czy to w ciastach różnej
maści, czy w deserach, jako polewa do
lodów, pasuje, smakuje i do tego cudnie się prezentuje. Wiśniowa
nalewka, też smakuje wyśmienicie, ale i w duecie z
mięsem nadaje ciekawą nutę
smakową.Jak tu zatem nie pałać sympatią do naszej wiśni?:-)Dziś spisuje sobie tartę
wiśniową, która powstała przez przypadek. Nie
będę całej historii wyłuszczać, nie mniej z potrzeby chwili i tego co miałam pod ręką powstała fantastyczna trata wiśniowa z
serkiem mascarpone, na którą miłośników
wiśni teraz zapraszam, nie miłośników też:-)Zapraszam też na pseudo tartę z
wiśniami tutaj, każdego lata smakuje wyśmienicie.Wyszedł mi dość długi opis, ale jest to naprawdę szybkie i proste ciasto do zrobienia, warto spróbować.Składniki:(powinny być zimne)- 2 szkl.
mąki- 1 szkl.
cukru (niepełna)- 1
jajko,- 200 g
masła /
margaryny,- szczypta
soli- około 1 kg
wiśni- 1 op.
serka mascarpone (250g)- 2-3 łyżki
cukru (ile kto lubi)- 1 łyżka gęstej
śmietany- 1-1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanej-
cukier puder do dekoracjiforma do tarty - u mnie ok. 28 cm (mam tą z IKEA z odłączanym dnem)Wykonanie:1.
Mąkę,
cukier i
sól mieszam ze sobą.2.
Masło kroję na kawałki (najlepiej zimnym nożem) i razem z
jajkiem dodaję do mieszaniny
mąki z
cukrem i
solą.3 .Staram się szybko, wszystko razem wymieszać, ugniatając, aż wszystko się połączy (jak ktoś ma zimne dłonie to ma idealne do zagniatania ciast kruchych:-). Masa będzie zwarta, choć ciut klejąca:-)4. Kulę wyrobionego ciasta wkładam do zamrażalnika na ok. 30 min.5. W tym czasie umyte
wiśnie dryluję i kładę na sitko, żeby sok odciekł.6. Odsączone
wiśnie przekładam do garnka, w którym przez krótką chwilę podgrzewam
wiśnie na kuchni tak, żeby puściły jeszcze sok, jaki jest w nich w ogromnej ilości, dodaję 2 lub 3 łyżki
cukru, mieszam wszystko. Trzymam na kuchni do czasu rozpuszczenia
cukru.7. Sok odcedzam (do drugie garnka, nie tego w którym jest zimny sok z
wiśni, tj pkt.5), dodaję do nie go
śmietanę i 1 łyżkę
serka mascarpone, mieszam do połączenia się składników.8. Do zimnego soku z
wiśni,
daję mąkę ziemniaczana i energicznie mieszam, aż
mąka się rozpuści.9. Sok z rozpuszczoną
mąką dodaję do jeszcze dość ciepłego soku wymieszanego z
serkiem i
śmietaną. Całość ekologicznie mieszam. Powstała „masa” nie rozpływa się na boki.8.
Wiśnie mieszam z pozostałym
serkiem mascarpone.9. Czekam aż całość ostygnie.10. Nastawiam piekarnik na 200 stopni.11. Na dno formy do tarty kładę papier do pieczenia.12. Ciasto wyjmuję z zamrażalnika i dzielę na 2wa kawałki, większy i mniejszy.13. Mniejszy wraca do lodówki, a większy rozwałkowuję na placek podsypując
mąką, tak żeby wypełnił mi formę do tarty razem z jej
bokiem.14. Wykładam na ciasto
wiśnie wymieszane z
serkiem mascarpone.15. Teraz tartę
daję na moment do lodówki i wyjmuję ten mniejszy kawałek ciasta.16 . Ciasto rozwałkowuję i kroję na paski.17. Wyjmuję z lodówki formę tarty z
ciastem i kładę pocięte paski ciasta na wierzch tarty np. w kratkę.
i.... do pieca!:-)Piekę w piekarniku przez ok. 40-50 min w temperaturze ok. 200 stopni (jak zwykle wszystko zależy od piekarnika).Po upieczeniu, czekam aż
tarta wystygnie, po czym w przestrzenie powstałe z kratki z ciasta nakładam przygotowaną masę punkt 7, starając się aby masa nie znalazła się na paskach ciasta.OK, teraz oprószam
cukrem pudrem, choć ciasto jest wystarczająco słodkie.
Cukier puder daję raczej ze względów estetycznych.
Tarta wówczas ładnie wygląda:-).W dniu upieczenia, ciasto jest dość twarde, za to na drugi dzień
tarta jest w sam raz, a jak posiedzi chwilę w lodówce, to już całkowita rozkosz dla podniebienia:-)Takie tam:Kruche ciasta najlepiej wychodzą, jak są robione z zimnych produktów, do tego dobrze
mieć zimny nóż oraz naczynie, w którym wyrabia się ciasto, a jak ktoś ma zimne dłonie, to w sam raz do tego typu ciast:-)Za każdym razem, gdy ciasto musi poczekać na jakieś dodateki i może to potrwać choćby 2-3 minuty, tak jak to tu opisuję w punkcie 12 i 14 wkładam owe ciasto do lodówki.Smacznego.