Wykonanie

Flammkuchen z niecodziennymi dodatkami, musem
dyniowym,
mięsem mielonym i
włoska kapustą. Typowe zimowe dodatki smakują super i nie wiem , czy nie jest on smaczniejszy od skromnego orginału.Składniki na ciasto :

250 g
mąki orkiszowej150 ml
wody1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
oliwySkładniki na nałożenie :200 g mieszanego
mięsa mielonego300 g
dynii Hokkaido1 ząbek
czosnku100 g
śmietany kremówki
pieprz1/2 łyżeczki
curry1
cebula1
jajko1 łyżeczka
musztardy1/4
kapusty włoskiejparmezanWykonanie:
mąkę,
wodę z
solą i
oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na 30 minut
dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
curry i wymieszać ze
śmietanką kremówkąwłączyć piekarnik na najwyższą moc ( u mnie 280 `C) razem z kamieniem
mięso mielone wymieszać z pokrojoną w drobniutką kostkę
cebulką,
jajkiem,
solą,
pieprzem i łyzeczką
musztardykilka liści
włoskiej kapusty obgotować 2 minuty w osolonej wodzie. Wyłowić, przelać zimną
wodą i osuszyć. Pokroić w paski. Wymieszać z odrobiną
oleju,
soli i
pieprzuciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem
dyniowym. Na wierzchu luźno ułożyć
mięso mielone i
kapustę włoską. Posypać
startym serem na łopacie wsunąć placek do nagrzanego na najwyższą moc piekarnika i piec 8 - 10 minut do zrumienienia brzegówŻYCZĘ SMACZNEGO !