ßßß Cookit - przepis na Spaghetti w sosie dyniowym z imbirowymi kuleczkami

Spaghetti w sosie dyniowym z imbirowymi kuleczkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Makaronu, postanowiłam go uczcić łącząc go z warzywem aktualnie królującym na bazarach - dynią.
Składniki dla 4 osób:
opakowanie spaghetti Lubella
sos dyniowy
dynia Hokkaido (waga ok. 1 kg)
cebula
2 - 3 ząbki czosnku
łyżka tartego imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
puszka mleczka kokosowego
sól, pieprz do smaku
pulpety
30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
sucha kajzerka (namoczona w mleku)
1 jajko
2 - 3 ząbki czosnku
czubata łyżka tartego imbiru
3 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
Dynię myjemy, kroimy na pół, wydłubujemy środek z pestkami a następnie kroimy ją w plastry. Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, solimy odrobinę i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 - 30 minut.
Z podanych składników przygotowujemy masę na pulpety, lepimy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Dynię miksujemy z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, imbirem i mleczkiem. Podgrzewamy i przyprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, łączymy z sosem. Podajemy z pulpecikami, dekorujemy natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/10/spaghetti-w-sosie-dyniowym-z-imbirowymi.html