Wykonanie

Dzisiaj przypada Światowy Dzień
Makaronu, postanowiłam go uczcić łącząc go z warzywem aktualnie królującym na bazarach -
dynią.Składniki dla 4 osób:opakowanie spaghetti Lubellasos
dyniowydynia Hokkaido (waga ok. 1 kg)
cebula2 - 3 ząbki
czosnkułyżka tartego
imbiru2 łyżki
oliwy z oliwekpuszka
mleczka kokosowegosól,
pieprz do smakupulpety30 dag
mielonego mięsa wieprzowo-wołowegosucha
kajzerka (namoczona w
mleku)1
jajko2 - 3 ząbki
czosnkuczubata łyżka tartego
imbiru3 łyżki startego
parmezanusól,
pieprz do smaku
Dynię myjemy, kroimy na pół, wydłubujemy środek z pestkami a następnie kroimy ją w plastry.
Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, solimy odrobinę i skrapiamy
oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 - 30 minut.Z podanych składników przygotowujemy masę na pulpety, lepimy z nich kulki wielkości
orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Dynię miksujemy z drobno posiekaną
cebulą,
czosnkiem,
imbirem i mleczkiem. Podgrzewamy i przyprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, łączymy z sosem. Podajemy z pulpecikami, dekorujemy
natką pietruszki lub
kolendrą.Smacznego!

