ßßß Cookit - przepis na Zupa chińska z pierożkami

Zupa chińska z pierożkami

nazwa

Wykonanie

Zawsze chciałam zrobić tą zupę, ale trochę się bałam czy wyjcie jak trzeba i czy będzie nam smakowała. Byłam dzisiaj w sklepie i pracuje tam pewna pani z Chin. Zapytałam ją, jak powinnam zrobić to danie. Powiedziała mi wszystko od początku do końca. Wyszło super.
Przygotowanie rosołu – kurczaka umyć oczyścić z pozostałych piórek itp. Pociąć kurczaka na kawałki. Zdjąć mięso z piersi kurzej i trochę z jednej nogi. Na wagę położyć mięso z nogi i dodać tyle piersi kurzych żeby uzyskać 350 g mięsa.
Do dużego garnka wlać wodę (1,8 litra), dodać mięso z kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu godzinę. Następnie dodać jedną marchew i korzeń pietruszki, kilka gałązek natki pietruszki, cebulki od szczypiorku,gotować następną godzinę. Przelać rosół przez sito. Czysty rosół wlać ponownie do garnka. Mięso odłożyć. I włożyć do lodówki lub zamrażarki. Proponuje zrobić z mięsa potrawkę patrz tu http://kuchniapokolen.pl/potrawka-z-kurczaka/
Do czystego rosołu dodać pokrojoną drugą marchew na bardzo cienkie paseczki, sos sojowy, potarty imbir, makaron, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku i gotować następne 10 minut. Ponownie doprawić do smaku pieprzem. Dodać liście kapusty i gotować 30 sek do minuty.
Przygotowanie farszu – mięso, czosnek i cebulę zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać do mięsa wszystkie pozostałe składniki farszu. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta na pierożki – do miski wsypać mąkę, dodać jajko i wodę, zagnieść ciasto na gładką masę. Odstawić ciasto na 30 minut, żeby odpoczęło.
Rozwałkować ciasto bardzo cienko, następnie pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm.
Na każdym kwadracie ciasta położyć łyżeczkę farszu. Zlepić ciasto w torebki lub zlepić cztery rogi ciasta razem, następnie boki.
Na stolnicy rozłożyć pierożki, wcześniej podsypać mąką. Pierożki ugotować w osolonej wodzie i gotować 5 minut. Wyjąć z wody.
Do miseczek wlać rosół, dodać pierożki i serwować. Polecam zupka była pyszna.
Rada – pierożki surowe można zamrozić. Układając je na papierze do pieczenia, jeden obok drugiego. Po dwóch godzinach zdjąć pierożki z papieru i włożyć do woreczków. Tak przygotowane mogą czekać na swoją kolej.
Polecam, smacznego
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/zupa-chinska-z-pierozkami