Wykonanie
Na dziś przygotowałam dla was przepyszną roladę
mięsną, w
kapuście włoskiej. Jest to pieczeń podana w nieco inny sposób niż zwykle, ale bardzo smaczna. Polecam.



Składniki:70 dag
mielonego mięsacebula2 ząbki
czosnkuoliwa4
jajka2 suche
kajzerki8 sparzonych liści
kapusty włoskiej1/2 szklanki
mąkisólpieprzoreganoszklanka
białego winaprzyprawa do mięsa mielonegoWykonanie:
Kajzerkę moczymy w
mleku odciskamy, dodajemy do
mięsa razem z posiekaną
cebulą, 2
jajkami,
sola,
pieprzem oraz
przyprawą do mięsa. Wszystko starannie mieszamyNa folii lub papierze do pieczenia układamy warstwę liści
kapusty tak, by zachodziły na siebie, tworząc prostokąt. Na
kapuście rozkładamy
mięso, pozostawiając z każdej strony kilka centymetrów wolnego miejsca. Zwijamy roladę obwiązujemy nitka, obtaczamy w roztrzepanych dwóch jajkach i w
mące.Roladę obsmażamy na patelni na nie wielkiej ilości
oliwy często obracając aby podsmażyła się równomiernie ze wszystkich stron.Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy
białym winem. Posypujemy
oregano i pieczemy 60 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Po upieczeniu usuwamy
nitki roladę kroimy w grube plastry.Smacznego!