ßßß


Składniki:70 dag mielonego mięsacebula2 ząbki czosnkuoliwa4 jajka2 suche kajzerki8 sparzonych liści kapusty włoskiej1/2 szklanki mąkisólpieprzoreganoszklanka białego winaprzyprawa do mięsa mielonegoWykonanie:Kajzerkę moczymy w mleku odciskamy, dodajemy do mięsa razem z posiekaną cebulą, 2 jajkami, sola, pieprzem oraz przyprawą do mięsa. Wszystko starannie mieszamyNa folii lub papierze do pieczenia układamy warstwę liści kapusty tak, by zachodziły na siebie, tworząc prostokąt. Na kapuście rozkładamy mięso, pozostawiając z każdej strony kilka centymetrów wolnego miejsca. Zwijamy roladę obwiązujemy nitka, obtaczamy w roztrzepanych dwóch jajkach i w mące.Roladę obsmażamy na patelni na nie wielkiej ilości oliwy często obracając aby podsmażyła się równomiernie ze wszystkich stron.Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy białym winem. Posypujemy oregano i pieczemy 60 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Po upieczeniu usuwamy nitki roladę kroimy w grube plastry.Smacznego!