Wykonanie
Zupa z
marchewki - rozgrzewająca, sycąca i smaczna, w dodatku lekka i bardzo zdrowa bo ugotowana na
bulionie warzywnym. Kolor zupy poprawi samopoczucie i
doda Ci energii. Połączenie słodkiej
marchewki z aromatycznym fenkułem to gwarancja pierwszorzędnego smaku.To, co sprawia, że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego
mleka. Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku.
Składniki:4-5
marchewek1 mała bulwa
kopru włoskiego1 średni
ziemniak1 ząbek
czosnku lub kawałek
imbiru2 łyżki
masła ghee
sól,
pieprz z młynkaszczypta
cukru1 łyżeczka
soku z limonki lub
cytryny600-700 ml
bulionu warzywnego200-300 ml
mleka 3,5%Wykonanie:
marchew obrać pokroić w talarki.
Koper włoski przekroić na pół, wyciąć głąb i pokroić w piórka.
Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę,
czosnek w talarki w rondlu rozgrzać
masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa, aż zaczną pachnieć. Wlać
bulion i gotować do miękkości 15-20 minut. Ugotowane zmiksować na gładki krem. Dosolić, dodać
pieprz i
sok z cytrynyrozlać zupę i bezpośrednio przed podaniem nałożyć spienione
mlekoŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI: piana z
mleka 3,5% czyni zupę lekką ale niestety ma krótki żywot. Jeśli chcesz uzyskać spektakularny efekt wielkiej białej czapy, podniesie to niestety w znaczący sposób kaloryczność kremu, to należałoby wymieszać
mleko ze
śmietanką kremówką.Smak zupy podniesie również pianka sporządzona z
mleczka kokosowego.Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe, jeśli nie przerazi Cię skład podany na opakowaniu:
midałowe lub
orzechowe.Mleczko o aromacie
orzechów laskowych możesz przygotować w prosty sposób samodzielnie.Garść
orzechów laskowych posiekaj, podpraż na patelni bez tłuszczu.
Mleko ze
śmietanką, szczyptą
soli i
orzechy zagotuj i odstaw by naciągneło. Przed spienieniem przecedź przez gęste sitko.źródło: częściowo pomysł zaczerpnełam z"Meine Familie&Ich" Heft 10/2014