ßßß Cookit - przepis na Bakłażan zapiekany z kaszą krakowską i boczkiem

Bakłażan zapiekany z kaszą krakowską i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Bakłażan zapiekany "po polsku", ponieważ użylam do zapiekania drobnej krakowskiej kaszy jęczmiennej i boczku. Została mi ugotowana torebka kaszy z poprzedniego dnia, a mąż rzucił pomysł z boczkiem. Wyszło smacznie.
Składniki:
2 bakłażany
1 torebka ugotowanej kaszki krakowskiej
150 g boczku surowego
10-12 czarnych oliwek
1/2 papryczki chilli
1 jajko
dowolne zioła - u mnie oregano i tymianek
pieprz
ewentualnie sól
1 cebula, 1 ząbek czosnku
1 łyżka masła ghee
ser mozarella lub parmezan
Wykonanie:
bakłażany przekrój na pół. Miąższ delikatnie natnij w kratkę. Ułóż je na blaszce, posmaruj oliwą, posól, posyp pieprzem i wstaw na 20 minut do piekarnika. Piecz w 200°C, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Ostudź, usuń delikatnie miąższ (najlepiej zrobić to wywracając bakłażana na "lewą stronę" i ściąć miąższ pocięty w kratke nożem) tak by nie uszkodzić skórki
boczek pokroić w małą kostkę na patelni umieścić pokrojoną w kosteczkę cebulę, ząbek czosnku i pokrojony boczek. Smażyć , aż boczek straci surowy charakter, ale go nie przypiekać na brązowo
kaszę połączyć z zawartością patelni, dodać pokrojone oliwki, zioła, papryczkę chilli, jajko oraz pieprz. Dokładnie wymieszać
farszem wypełnić połówki bakłażanów, ułożyć na blaszce. Na górze ułożyć plasterki mozarelli lub innego sera. Zapiekać około 20 minut w 200°C
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/07/baklazan-zapiekany-z-kasza-krakowska-i.html