Wykonanie
Bakłażan zapiekany "po polsku", ponieważ użylam do zapiekania drobnej
krakowskiej kaszy jęczmiennej i
boczku. Została mi ugotowana torebka
kaszy z poprzedniego dnia, a mąż rzucił pomysł z
boczkiem. Wyszło smacznie.Składniki:
2
bakłażany1 torebka ugotowanej
kaszki krakowskiej150 g
boczku surowego10-12 czarnych
oliwek1/2
papryczki chilli1
jajkodowolne
zioła - u mnie
oregano i
tymianekpieprzewentualnie
sól1
cebula, 1 ząbek
czosnku1 łyżka
masła ghee
ser mozarella lub
parmezanWykonanie:
bakłażany przekrój na pół. Miąższ delikatnie natnij w kratkę. Ułóż je na blaszce, posmaruj
oliwą,
posól, posyp
pieprzem i wstaw na 20 minut do piekarnika. Piecz w 200°C, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Ostudź, usuń delikatnie miąższ (najlepiej zrobić to wywracając
bakłażana na "lewą stronę" i ściąć miąższ pocięty w kratke nożem) tak by nie uszkodzić skórki
boczek pokroić w małą kostkę na patelni umieścić pokrojoną w kosteczkę
cebulę, ząbek
czosnku i pokrojony
boczek. Smażyć , aż
boczek straci surowy charakter, ale go nie przypiekać na brązowo
kaszę połączyć z zawartością patelni, dodać pokrojone
oliwki,
zioła,
papryczkę chilli,
jajko oraz
pieprz. Dokładnie wymieszaćfarszem wypełnić połówki
bakłażanów, ułożyć na blaszce. Na górze ułożyć plasterki
mozarelli lub innego
sera. Zapiekać około 20 minut w 200°CŻYCZĘ SMACZNEGO !