ßßß Cookit - przepis na Bakłażanowe plastry z mozarellą i dodatkami

Bakłażanowe plastry z mozarellą i dodatkami

nazwa

Wykonanie

< Tiramisu
Gnocchi- przepis podstawowy >
Przepis na 2 osoby:
1 bakłażan
2-3 szt mozzarelli w zalewie
Pesto czerwone lub zielone
2 duże świeże pomidory
Sol, pieprz
Oscypek lub inny ser o ostrzejszym smaku
SOS:
Pikantny keczup 1 słoiczek ok 200gr ( mój ulubiony Włocławek)
Kilka zielonych oliwek w plasterkach
1 ząbek czosnku wyciśnięty
1 łyżeczka oregano i tymianku
Wymieszać wszystko razem.
Wykonanie:
Bakłażana pokroić w grubsze plastry, obsypać z obu stron obficie sola i pozostawić na 15min. ( w ten sposób pozbywamy się goryczki z bakłażana)
Opłukujemy z soli i kładziemy na papierze aby woda wsiąkła.
Patelnię grillową smarujemy pędzelkiem z odrobiną oliwy ( bakłażan chłonie wszystko jak gąbka, dlatego patelnia ma być dosłownie muśnięta oliwą)
Grillujemy plastry bakłażanów z obu stron aż ładnie zrumienią się i będą miękkie.
Kładziemy na bakłażana plaster mozzarelli, pesto,przyprawiamy pieprzem.
Patelnię przykryć pokrywką i zaczekać aż mozzarella rozpuści się.
Na wierzch kładziemy świeży plaster pomidora oraz starty na tarce oscypek lub inny ser o ostrym smaku.
Jemy z naszym pysznym sosikiem na bazie keczupu
Smacznego !
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Tiramisu
Gnocchi- przepis podstawowy >
Źródło:http://panikucharka.pl/wieczorne-szamanie/baklazanowe-plastry-z-mozarella-i-dodatkami