Wykonanie
< TiramisuGnocchi- przepis podstawowy >
Przepis na 2 osoby:1
bakłażan2-3 szt
mozzarelli w zalewiePesto czerwone lub zielone2 duże świeże
pomidorySol,
pieprzOscypek lub inny
ser o ostrzejszym smakuSOS:Pikantny
keczup 1 słoiczek ok 200gr ( mój ulubiony Włocławek)Kilka zielonych
oliwek w plasterkach1 ząbek
czosnku wyciśnięty1 łyżeczka
oregano i
tymiankuWymieszać wszystko razem.
Wykonanie:
Bakłażana pokroić w grubsze plastry, obsypać z obu stron obficie
sola i pozostawić na 15min. ( w ten sposób pozbywamy się goryczki z
bakłażana)Opłukujemy z
soli i kładziemy na papierze aby
woda wsiąkła.Patelnię grillową smarujemy pędzelkiem z odrobiną
oliwy (
bakłażan chłonie wszystko jak gąbka, dlatego patelnia ma być dosłownie muśnięta
oliwą)Grillujemy plastry
bakłażanów z obu stron aż ładnie zrumienią się i będą miękkie.Kładziemy na
bakłażana plaster
mozzarelli, pesto,przyprawiamy
pieprzem.Patelnię przykryć pokrywką i zaczekać aż
mozzarella rozpuści się.Na wierzch kładziemy świeży plaster
pomidora oraz starty na tarce
oscypek lub inny
ser o
ostrym smaku.Jemy z naszym pysznym sosikiem na bazie
keczupuSmacznego !About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< TiramisuGnocchi- przepis podstawowy >