ßßß


Przepis na 2 osoby:1 bakłażan2-3 szt mozzarelli w zalewiePesto czerwone lub zielone2 duże świeże pomidorySol, pieprzOscypek lub inny ser o ostrzejszym smakuSOS:Pikantny keczup 1 słoiczek ok 200gr ( mój ulubiony Włocławek)Kilka zielonych oliwek w plasterkach1 ząbek czosnku wyciśnięty1 łyżeczka oregano i tymiankuWymieszać wszystko razem.
Wykonanie:Bakłażana pokroić w grubsze plastry, obsypać z obu stron obficie sola i pozostawić na 15min. ( w ten sposób pozbywamy się goryczki z bakłażana)Opłukujemy z soli i kładziemy na papierze aby woda wsiąkła.Patelnię grillową smarujemy pędzelkiem z odrobiną oliwy ( bakłażan chłonie wszystko jak gąbka, dlatego patelnia ma być dosłownie muśnięta oliwą)Grillujemy plastry bakłażanów z obu stron aż ładnie zrumienią się i będą miękkie.Kładziemy na bakłażana plaster mozzarelli, pesto,przyprawiamy pieprzem.Patelnię przykryć pokrywką i zaczekać aż mozzarella rozpuści się.Na wierzch kładziemy świeży plaster pomidora oraz starty na tarce oscypek lub inny ser o ostrym smaku.Jemy z naszym pysznym sosikiem na bazie keczupu
Smacznego !About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< TiramisuGnocchi- przepis podstawowy >