ßßß
Gorąca pyszna potrawka z bakłażana, doskonała do ryżu, pieczywa oraz jako dodatek do drugiego dania mięsnego np.kurczaka. Jest przepyszna, polecam!Składniki:2 bakłażany3 ząbki czosnkuPuszka pomidorów krojonych3 pomidory świeżeSól,pieprz, tymianek, oreganoOliwki czarne bez pestekKostka bulionowa warzywna50 gr masła
Wykonanie:Bakłażany pokroić w w dużą kostkę, ugotować w bulionie do miękkości ale nie rozgotować.Na głębokiej patelni rozpuścić masło, przesmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek,dodać ugotowany bakłażan ( dobrze odcedzony z wody)Po około 10 minutach dodać pomidory z puszki, oraz pokrojone w kostkę świeże pomidory(wcześniej sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę)Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Potrzymać na wolnym ogniu chwilkę do momentu aż pomidory się zagrzeją.Na koniec dodać całe czarne oliwki.
Propozycja podania, z ryżem i pieczonym kurczakiem.Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Ciasto mocno cytrynoweMozzarella z domowym pesto z bazylii i sosem czosnkowym >