ßßß
Składniki:4 polędwiczki wieprzowe (po około 300g każda)3 ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki soku z cytrynysuszony tymianek300 g mozzarelli200 g pomidorów - mogą być koktajlowe, mogą być tradycyjne100 g oliwek - u mnie zielone, ale mogą być też czarnebazyliasólpieprz
Sposób przygotowania:Polędwiczki umyj, oczyść z błon i resztek tłuszczu. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Czosnek wymieszaj z łyżką oliwy, sokiem z cytryny, sporą szczyptą suszonego tymianku, soli i pieprzu. Polędwiczki natrzyj otrzymaną masą przyprawową, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.Następnie obsmaż polędwiczki na rumiano na łyżce oliwy. Pokrój je na ukośne kawałki o długości 3-4 cm. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu podlewając sosem ze smażenia. Na wierzchu każdej polędwiczki ułóż plasterek mozzarelli i pomidora. Posyp świeżo mielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz 15 minut, aż ser się roztopi. Udekoruj oliwkami i listkami bazylii.