Wykonanie
Coraz częściej ulubione tradycyjne polskie naleśniki z
serem zastępują naleśniki wytrawne. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone. Dzisiaj niezwykle smaczne naleśniki z bardzo zwykłych produktów, bo w roli głównej poczciwa
marchewka w towarzystwie
czosnku niedźwiedziego.Teraz właśnie jest jego najlepszy czas - ma jeszcze smaczne, delikatne listki. Gdy zakwitnie, łykowate liście nie nadają się już do jedzenia. Więcej o
czosnku i jego wartościach prozdrowotnych możesz przeczytać tutaj: klik. Naleśniki są pikantne, bardzo wiosennie zielone-dzięki czosnkowi niedźwiedziemu - z przepysznym
marchewkowym farszem i sosem z
cytrynową nutą. Nie tylko pięknie się prezentują, smakuja również wyjątkowo. Jeśli tylko upolujesz
czosnek niedźwiedzi lub przyniesiesz go z wycieczki do lasu, wypróbuj koniecznie ten przepis. Polecam!Składniki na 4 porcje : ( 8 naleśników):60 g świeżego
czosnku niedźwiedziego (garść)szczypta
soli2 łyżki
oleju - do ciasta150 g
mąki - dałam orkiszową jasną300 ml
mleka2
jajkamasło ghee do smażeniaSkładniki na nadzienie :400 g
marchewki1
cebula1/2
cytryny100 ml
śmietany kremówkisól,
pieprz100 ml
mlekaWykonanie:oberwać ogonki z listków
czosnku niedźwiedziego i grubo pokroić.W wysokim naczyniu umieścić
czosnek niedźwiedzi z pozostałymi składnikami na ciasto naleśnikowe i zmiksować blenderem na gładką masę bez grudek. Odstawić na 1/2 godziny w międzyczasie obrać
marchew, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w długie ukośne plastry. Drobno pokroić
cebulę i zetrzeć skórkę z połowy
cytryny. Zeszklić
cebulę na gorącym
maśle. Dodać pokrojoną
marchew i przesmażyć razem kilka minut. Dolać
śmietanę oraz
mleko. Posolić, przyprawić
pieprzem, przykryć i dusić około 10 minut. z ciasta naleśnikowego upiec 8 naleśników. Upieczone naleśniki trzymać w cieple.
Marchewkę w sosie
śmietanowym doprawić startą
skórką cytrynową i napełnić naleśniki farszem.ŻYCZĘ SMACZNEGO !1 porcja to 452 kcal, 11 g
białka, 29 g tłuszczu, 34 g węglowodanów