ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z czerwonej z soczewicy w sezamowej panierce

Kotleciki z czerwonej z soczewicy w sezamowej panierce

nazwa

Wykonanie

Soczewica - bliska kuzynka groszku i fasoli to jedna z najstarszych znanych jarzyn, bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej jest składnikiem zimowych, rozgrzewajacych zup. Sprawdzi się również doskonale jako główny składnik sycących i smacznych kotlecików. Podane z sosem pomidorowym i uzupełnione surówką będą świetnym drugim daniem i to nie tylko dla wegeterian. Moje kotleciki obtoczyłam w dwukolorowym sezamie. Prezentują się bardzo apetycznie, a dodatek sezamu zwielokrotnił dodatkowo ich wartości odżywcze.
Składniki:
1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
50-60 g błyskawicznych płatków owsianych
350-400 ml bulionu warzywnego
natka zielonej pietruszki
sól, pieprz
2-3 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
4 łyżki sezamu
1/4 łyżeczki kuminu- opcjonalnie
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Wypłukać soczewicę na sitku i odsączoną dodać do cebuli. Razem przesmażyć. Dodać przyprawy, zalać bulionem i gotować 15 minut, aż soczewica wchłonie cały bulion.
Wyłożyć do miseczki i wystudzić.
Wymieszać z płatkami owsianymi i jogurtem. Dodać przyprawy i posiekaną zieloną piertuszkę. Masę odstawić na 5-10 minut .
Nabierać kopiastą łyżeczkę masy i w zwilżonych dłoniach formować kotleciki. Obtaczać w sezamie i smażyć na rozgrzanym oleju. Układać do odsączenia na papierowym ręczniku. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/01/kotlety-z-soczewicy.html