Soczewica - bliska kuzynka groszku i fasoli to jedna z najstarszych znanych jarzyn, bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej jest składnikiem zimowych, rozgrzewajacych zup. Sprawdzi się również doskonale jako główny składnik sycących i smacznych kotlecików. Podane z sosem pomidorowym i uzupełnione surówką będą świetnym drugim daniem i to nie tylko dla wegeterian. Moje kotleciki obtoczyłam w dwukolorowym sezamie. Prezentują się bardzo apetycznie, a dodatek sezamu zwielokrotnił dodatkowo ich wartości odżywcze.Składniki:1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy1 cebula1 ząbek czosnku50-60 g błyskawicznych płatków owsianych350-400 ml bulionu warzywnegonatka zielonej pietruszkisól, pieprz2-3 łyżki jogurtu greckiego1/2 łyżeczki czerwonej papryki4 łyżki sezamu1/4 łyżeczki kuminu- opcjonalnieolej do smażeniaWykonanie:Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Wypłukać soczewicę na sitku i odsączoną dodać do cebuli. Razem przesmażyć. Dodać przyprawy, zalać bulionem i gotować 15 minut, aż soczewica wchłonie cały bulion.Wyłożyć do miseczki i wystudzić.Wymieszać z płatkami owsianymi i jogurtem. Dodać przyprawy i posiekaną zieloną piertuszkę. Masę odstawić na 5-10 minut .Nabierać kopiastą łyżeczkę masy i w zwilżonych dłoniach formować kotleciki. Obtaczać w sezamie i smażyć na rozgrzanym oleju. Układać do odsączenia na papierowym ręczniku. Życzę smacznego!