Wykonanie

Cudowny, słodki powrót do początku lat 90- tych. Właśnie w tym czasie to ciasto biło wszelkie rekordy popularności. Żadne imieniny nie mogły się bez niego obejść. Popularność rosła w gigantycznym tempie, bo kto raz skosztowal "biuścików" brał przepis, piekł i podawał dalej. "Biuściki" pod taką właśnie nazwą je zapamiętałam, wystarczy spojrzeć i wiadomo skąd ta nazwa. Gdy teraz po latach próbowalam odtworzyć przepis i przeszukiwałam internet,
natkęłam się na bardzo podobne ciasto pod nazwą "cycki murzynki". Ciasto zawierające jednak jeden dodatkowy blat
makowo-
kokosowy."Biuściki" to ciasto
biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i grubą warstwą
polewy czekoladowej, nasączone
alkoholem i wisienkami, również z
alkoholu. Jest absolutnie obłędne w smaku. Nie znam osoby, której by ten smakołyk nie przypadł do gustu. Zniknęło blyskawicznie i właściwie już czekam na powtórkę.Przepis jest trochę przydługi, ale wykonanie jest niezwykle proste. Bardzo polecam!Ciasto składa się z blatu
biszkoptowego, warstwy z
dżemem jeżynowym, kremu budyniowego, warstwy z okrągłych
biszkoptów i wisienek nasączonych
alkoholem oraz
polewy czekoladowej.

Składniki na
biszkopt : ( blaszka 32x24cm)4
jajka1 szklanka
mąki1 niepełna szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliWykonanie:
Białka odzielić od
żółtek i ubić je na sztywną pianę. W trakcie ubijania porcjami dodawać
cukier. Do piany
białkowej dalej ubijając dodawać kolejno
żółtka. Na koniec lekko wymieszać z
mąką i
proszkiem do pieczenia.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i piec w temperaturze 180°C 25 minut na jasnożółty kolor.Studzić na kratce.

Składniki na krem budyniowy:1
budyń waniliowy1 kostka
masła - 250g500 ml
mleka4 łyżki
cukru2-3 łyżki
rumu lub 1 łyżka
spirytusuWykonanie:Ugotować
budyń na
mleku z dodatkiem 2 łyżek
cukru i ostudzić.Miękkie
masło w temperaturze pokojowej utrzeć z dwoma łyżkami
cukru na jednolitą, puszystą masę. Dodawać po 1 łyżce ostudzony
budyń nie przerywając ubijania, aż masa będzie pulchna i jednolita. Dodać
alkohol.Dodatkowo:4 czubate łyżki
dżemuokrągłe
biszkoptywiśnie namoczone w
alkoholualkohol do nasączenia (
wiśniówka,
rum,
spirytus)
polewa czkoladowa: 150 g
gorzkiej czekolady, 100-120 g
śmietany kremówkiWykończenie ciasta:Wystudzony blat
biszkoptowy posmarować
dżemem.Na warstwie
dżemu rozsmarować krem budyniowy
Biszkopty maczać w ponczu (1/3 szklanki
wody + 2 łyżki
alkoholu) i układać na kremie. Na każdym
biszkopcie ułożyć po 1 wisience.Pozostał już ostatni etap, przygotowanie
polewy czekoladowej.
Śmietanę kremówkę podgrzać w ronelku, wrzucić połamaną
czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polewa powinna być dosyć gęsta, a jednocześnie dać się łatwo nanieść na
biszkopty.ŻYCZĘ SMACZNEGO !